Defensie

Achttal NH90-maritieme gevechtshelikopters boven Nederland

Advertentie:

Den Helder – Acht NH90-maritieme gevechtshelikopters hebben woensdag een formatievlucht boven Nederland gemaakt. Ze vlogen vanaf Maritiem vliegkamp De Kooy langs Amsterdam, Den Haag, Woensdrecht, Gilze-Rijen, Utrecht en weer terug. Daarmee waren voor het eerst acht NH90’s gelijktijdig in de lucht. Het ging niet alleen om een mijlpaal. De vlucht was ook een belangrijke training voor de bemanning en ondersteunende eenheden.

“Het was een vlucht met grote oefenwaarde voor bijvoorbeeld de luchtverkeersleiding, de planners en vooral de vliegers”, aldus kapitein-luitenant ter zee Maurice van Mourik, onder wiens leiding maritieme helikoptertaken worden uitgevoerd. “Zij moesten echt even schakelen om in zulke aantallen in formatie te vliegen.”

De route van de formatievlucht was symbolisch. De toestellen vlogen langs alle Defensie-onderdelen die een bijdrage leveren aan hun inzetbaarheid. Zo passeerden ze het Logistiek Centrum Woensdrecht, Vliegbasis Gilze-Rijen en de thuishaven bij de Koninklijke Marine. In totaal beschikt Defensie over negentien NH90-maritieme gevechtshelikopters. Een daarvan staat op Zr.Ms Tromp, die nu in Azië vaart, acht maakten de formatievlucht en de overige toestellen zijn in onderhoud.

Belangrijkste taak
De belangrijkste taak van de helikopters is ondersteuning van de marine bij onderzeebootbestrijding en amfibische organisaties. Verder zijn de toestellen veelvuldig aan boord van marineschepen te vinden. Dit bijvoorbeeld voor transporttaken tussen land en zee.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button