Sport

Helderse rugbyster Amber Viskil gaat eerste interland spelen

Advertentie:

Amsterdam – Amber Viskil uit Den Helder speelt zaterdag in Amsterdam met Oranje tegen de Belgische U18 dames. Viskil zal beginnen op de eerste rij als loose head prop.

De 18-jarige Nieuwedieper is op haar twaalfde begonnen met rugby. Zij zocht een sport waarbij vooral teambonding en samenwerken voorop stond. In een film over american football kwam zij dit tegen en daarop ging zij op zoek naar deze sport. De verwarring met rugby was snel gemaakt en zo kwam zij op het Linieveld terecht bij RC Den Helder. Het werd haar snel duidelijk dat bij het rugby er niet alleen gezegd wordt dat teamplay belangrijk is, maar dat het ook daadwerkelijk zo is. Dit maakte dat zij bleef hangen en verliefd werd op de sport.

Dat het virus besmettelijk bleek werd snel duidelijk. Inmiddels doen haar vader en broer ook hun best op het rugbyveld. Amber ging een stap verder. Na het behalen van haar mavo-diploma wist zij nog niet wat zij wilde gaan doen. Ze besloot om de havo te gaan volgen en daarnaast bij de Rugbyacademie Noordwest haar rugbyskills te verbeteren. Hiervoor gaat zij elke dag naar Alkmaar voor school en traint daarnaast bij de Alkmaarsche rugbyclub met een zogenaamde Loot status.

Selectietrainingen
Damesrugby is in Nederland nog klein en groeiend. Zo kwam de destijds zestienjarige Amber op een toernooi voor alleen dames in Amsterdam. Deze toernooien werden georganiseerd om de meiden die terughoudender waren om in de normale jeugdcompetitie gemengd te spelen toch een kans te geven van de sport te genieten. Amber werd tijdens het toernooi aangesproken door trainers van de nationale selectie. Die wilden haar graag meenemen in de selectie van veertig dames. Vanuit deze selectietrainingen zouden er onderlinge wedstrijden en oefenwedstrijden volgen om een wedstrijdselectie te maken. Naast haar trainingen bij de rugbyacademie en op de linievelden gaat Amber elke maandag naar Amsterdam voor de selectietrainingen van de Nederlandse selectie.

En nu is het tijd voor de eerste interland. Na een spannende periode met blessures en selecties kwam enkele weken geleden het verlossende woord. Amber werd geselecteerd voor het wedstrijdteam als Loosehead prop. Deze positie staat in het midden van een scrum, wat een spelhervatting is bij het rugby. Van beide teams staan acht voorwaartsen, meestal de grotere en sterkere spelers, tegenover elkaar. De eerste rij bestaat dan uit een loosehead prop, een hooker en een tighthead prop. Hierbij is de loosehead de positie die over het algemeen gezien wordt als de lastigste plek. Haar rugnummer is dan ook de 1.

Programma
Naast de wedstrijd tegen België staat er nog meer op de planning. Zo wordt er gekeken naar een gedeeld trainingskamp met U18 Wales, U18 USA en U18 Schotland, waarna er een toernooi wordt gespeeld aan het einde. Ook zal het team in september aantreden tegen een gerenommeerde school uit Engeland. Dit is een test voor het niveau met na een goede prestatie de kans tegen het Engelse U18 team te spelen. De Engelse dames hebben dit jaar wederom de Six Nations gewonnen en het land staat bekend als het betere damesrugbyland ter wereld met meerdere professionele damesteams.

Voor de toekomst heeft Amber meerdere plannen. Haar eerste plan is om na het behalen van haar havodiploma een jaar te gaan studeren in Ierland. Daar zal zij dan gaan spelen bij een Ierse club en uiteraard proberen op te vallen bij het provinciale rugbyteam daar. Mocht dit niet lukken, dan kijkt zij nog naar een opleiding in de zorg, mogelijk gecombineerd met een carrière bij Defensie.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button