Den Helder

Leger des Heils deelt donuts uit

Noord-Holland – Het Leger des Heils deelt samen met donutbakker ‘Donut Worry Be Happy’ op woensdag 1 juli op tal van plaatsen in Nederland gratis donuts uit, waaronder vanuit de Vismarkt 20-22. Op 1 juli gaan veel van de buurthuiskamers van het Leger des Heils weer open en dat viert de organisatie met een feestelijk welkom voor bezoekers. Uiteraard worden de regels voor social distancing in acht genomen.

Het was in 1917 in Frankrijk, aan het front van de Eerste Wereldoorlog, dat een opgewekte jonge heilssoldate van het Leger des Heils een verse donut overhandigde aan een met heimwee bevangen infanteriesoldaat (Engels: doughboy). Sindsdien staat de donut symbool voor de onpartijdige zorg van het Leger des Heils aan strijders aan het front. De eenvoudige donut werd een symbool van alles wat het Leger des Heils deed om de ontberingen van de frontlinie vechtende mensen te verlichten.

Tegenwoordig deelt het Leger des Heils met name in Amerika, maar ook in veel andere landen, nog altijd donuts uit. Normaal gesproken wordt ‘donut day’ op de eerste vrijdag van juni gevierd, maar omdat op 1 juli veel van de buurthuiskamers van het Leger des Heils weer open gaan, is besloten deze dag te kiezen als een feestelijk welkom voor bezoekers en donutliefhebbers.

Tijdens elk soort noodsituatie in vredestijd – branden, overstromingen, aardbevingen, doorvoerstakingen, stroomuitval – hebben de mobiele kantines van het Leger des Heils duizenden burgers voorzien van donuts. En natuurlijk op internationale Donut Dag. In Nederland staat het Leger des Heils meer bekend om het uitdelen van soep en ander voedsel, maar met deze actie sluit het Leger in Nederland ook aan bij een jarenlange traditie.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button