Den HelderMaritiemTexelVideo

Laatste dag pulsvisserij zorgt voor drukte op de visafslag (video)

Den Helder – De pulsvissers moeten woensdagavond om 23.59 uur aan de kade liggen. Vanaf dan mag er niet meer worden gevist met stroomstootjes om zo de vissen in de netten te jagen. Aan het einde van de woensdagochtend kwam de TX-1 van Cor Vonk binnenlopen met zijn laatste pulsgevangen vis. Ook vanavond worden er nog schepen verwacht.

“Het is een trieste dag voor ons in de pulsvisserij. Het zat er natuurlijk aan te komen, maar nu is het echt de dag des oordeels”, zegt Vonk op de kade in Den Helder. Zijn schip is net gelost. De allerlaatste vis, gevangen met de elektrische pulsmethode, komt in de bekende witte kisten uit het ruim. “De laatste dagen waren niet echt gezellig aan boord. De moed zakt je in de schoenen.”

De pulsvisserij werd door Europa verboden na protesten vanuit milieuorganisaties en lidstaten Frankrijk en Groot-Brittannië. “Het is een tragische dag voor de vissers, voor het milieu”, stelt Pim Vissers van visafslag Hollands Noorden in Den Helder.”Blijkbaar moet de CO2-uitstoot weer worden verdubbeld en moet de bodemberoering worden verergerd. Het is verdrietig.”

Gesjoemel
De NOS kwam woensdag met het nieuws dat in het verleden op het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij zou zijn gesjoemeld met cijfers om zoveel mogelijk vissers te kunnen laten pulsvissen. Omdat de sector in zwaar weer zat, werd Brussel misleid om meer vergunningen los te krijgen.

“Het is een discussie tussen het Ministerie en de Europese Commissie over ingewikkelde Brusselse regelgeving. Wij weten alleen dat de kotters ontheffingen hebben gekregen waar ze zich aan hebben gehouden. We weten niet wat er tussen ministers en eurocommissarissen is besproken. Wat wij weten, is dat er geen kilo vis buiten het quotum is gevangen”, zegt Visser daar over.

Doorgaan
Visser Vonk maakt zich na het lossen klaar voor de overtocht naar thuishaven Oudeschild. “We gaan weer terug naar ons eiland Texel. Daar krijgen we nieuwe boomkorren, die hebben dan nog wel vleugels en de laatste snufjes. Of dat gaat helpen, weten we niet. Maar we willen door. We doen tien stappen achteruit en straks weer één vooruit. Maar het blijft een doekje voor het bloeden.”
Cor Vonk

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button