Hollands KroonPolitiek

Enkele meldingen van zorgelijke situaties bij arbeidsmigranten in Hollands Kroon

Hollands Kroon – Het college van Hollands Kroon heeft naar aanleiding van politieke vragen door de PvdA en OHK laten weten dat er de afgelopen paar jaar enkele signalen rondom zorgelijke arbeidssituaties en huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten zijn binnengekomen. Sommige meldingen zijn doorgezet naar de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Raadsleden Lars Ruiter en Paul Medema stelden vragen aan het college naar aanleiding van berichtgeving over de uitbuiting van Oekraïense gastarbeiders in Westland. CNV Vakmensen zei dat er sprake is van een humanitaire noodsituatie: De medewerkers worden uitgebuit met slechte salarissen en strenge regels. De twee raadsleden maken zich grote zorgen dat dergelijke situaties ook in Hollands Kroon voorkomen en deden daarom navraag bij het college.

Het college reageert op de vragen met de mededeling dat er inderdaad enkele meldingen zijn binnengekomen. Zowel op het gebied van arbeidssituaties als huisvesting gaat het niet altijd goed. Wanneer er een melding binnenkomt wordt deze afhankelijk van de inhoud opgepakt met de politie, de brandweer, de Omgevingsdienst, de bouw- en woningtoezichthouders of de Nederlandse Arbeidsinspectie. De gemeente zet zich op dit moment in om van laatstgenoemde partij directe terugkoppelingen te ontvangen over de meldingen.

Hoewel er momenteel geen reguliere overleggen zijn, heeft het college regelmatig gesprekken met huisvesters van arbeidsmigranten. Ook gaat het college op bedrijfsbezoeken. “We zijn wel aan het bekijken of we een periodiek overleg met huisvesters kunnen opzetten”, zegt het bestuur naar aanleiding van de vragen. De vraagstellers wilden ook graag weten of er sprake was van een meldpunt voor arbeidsmigranten. Dat is niet het geval, maar het college wil wel onderzoeken of dat opgezet kan worden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button