Hollands KroonVideo

Hippolytushoef in de ban van tulen (video)

Hippolytushoef – Enkele dagen per jaar is het groot feest in Hippolytushoef. Dan is er kermis en zijn er andere festiviteiten, waaronder de verkoop van een eeuwenoude traditie; ‘de tulen’.

Helaas zijn deze festiviteiten door de coronacrisis behoorlijk ingekort, maar wat niet weg te denken is zijn de beroemde tulen van de plaatselijke bakker. Om klokslag 12.00 uur komt Edwin Bellis naar buiten en roept naar de lange rij wachtende mensen ‘de tule benne gaar’ en dan kan de lekkernij worden opgehaald en thuis met ham worden verorberd.

Deze traditie loopt al heel lang en de tulen werden vroeger voornamelijk door de kerk uitgedeeld aan het begin van de kermis op de laatste donderdag in juli. De uitdeling vond plaats in de kerk van Hippolytushoef. Voor meer info over deze traditie zie: Nederlands bakkerij museum.

Dit jaar door de corona dus niet in de kerk, maar de plaatselijke bevolking weet de weg naar de bakker wel te vinden. Drie dagen lang staan er om 12.00 uur tientallen mensen te wachten op de warme tulen. Iemand die al jarenlang als eerste in de rij staat is Marinus Hovius. Van de 21 jaar dat hij komt is hij voor de 20e keer als eerste aan de beurt. Hij vindt ze, net als alle andere, een heerlijke lekkernij en hij kijkt er dan ook elk jaar reikhalzend naar uit.

“Een bijzondere traditie is en blijft het, want deze tulen zijn ook maar éénmaal per jaar te verkrijgen “, aldus bakker Bellis.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van een korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button