Den HelderHollands KroonSchagen

Muien in zee verraderlijk voor badgasten

Regio – Liefhebbers die graag een verkoelende duik nemen in de zee worden gewaarschuwd voor muien. Let goed op zandbanken, want daartussen bevinden zich de muien. Hierin stroomt het zeewater bij laag water de zee in.

Een mui kan 100 meter de zee in stromen met een snelheid tot 8 kilometer per uur. Dat is voor veel recreanten te zwaar om tegenin te zwemmen. Elk seizoen komen er wel badgasten in de problemen omdat ze in een mui terechtkomen, soms met verdrinking tot gevolg.

Wie in een mui terechtkomt, moet zich ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust afdrijft. Het belangrijkste is: blijf rustig en blijf drijven. Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door om hulp te roepen en te zwaaien. Laat je met de stroming meedrijven. Probeer niet tegen de stroming in te zwemmen; dan raak je vermoeid en heb je een grote kans om verder in de problemen te komen. Wie goed kan zwemmen kan links- of rechtsom schuin uit de stroming zwemmen; zo kom je uit de mui. Als dit niet lukt: laat je rustig met de stroming meevoeren tot achter de zandbanken en de golven. De mui neemt daar in kracht af. Wacht op hulp of zoek een plek op waar de golven breken; daar is het minder diep.

Als iemand anders in een mui terecht komt
Laat een redding van een zwemmer uit een mui altijd over aan een lifeguard. Het komt vaak voor dat personen die iemand uit een mui willen redden zelf slachtoffer worden. De beste manier om te helpen, is direct de reddingsbrigade te waarschuwen en de drenkeling een drijfmiddel, bijvoorbeeld een bodyboard of een voetbal, toe te werpen, zodat die kan blijven drijven. Houd de drenkeling altijd in de gaten.

De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) controleert de hygiëne en veiligheid bij zwemgelegenheden in heel Noord-Holland, waaronder zwemwaterlocaties aan de Noord- Hollandse kust. Daarbij wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of er geen obstakels in het water of op het strand liggen, of de blauwe informatieborden bij zwemlocaties nog de juiste informatie verstrekken en tenminste een keer per maand beoordeelt een inspecteur de kwaliteit van het zwemwater aan de hand van analysegegevens. Mocht dat niet in orde zijn, wordt er een waarschuwing ingesteld via de informatieborden en de website zwemwater.nl.

Ook de Reddingsbrigade Nederland zet zich in voor de veiligheid van recreanten aan de kust. Ze bewaakt de veiligheid in, op en langs het water van strand- en badgasten aan de Nederlandse kust. De lifeguards van de brigade doen het uiterste om te zorgen dat er niemand verdrinkt en iedereen veilig kan genieten van het vele water dat Nederland telt. Naast het bewaken en redden geeft de reddingsbrigade ook voorlichting en lessen in bijvoorbeeld reddend zwemmen.

Meer informatie over muien vindt u op de website van de Reddingsbrigade Nederland.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button