Noord-Holland

Informatiebijeenkomst Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen

Advertentie:

Noord-Holland – Dit voorjaar start in Noord-Holland Noord in maart een grote vaccinatieronde. Alle kinderen die in 2024 negen, tien of veertien jaar (zijn) (ge)worden ontvangen een uitnodiging voor een vaccinatie in de brievenbus. Soms hebben ouders/verzorgers vragen over de verschillende infectieziekten en vaccineren. Daarom organiseert GGD Hollands Noorden een gratis online informatiebijeenkomst over het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Tot de leeftijd van vier jaar krijgen baby’s, peuters en kleuters de vaccinaties vanuit het RVP op het consultatiebureau. Hiermee zijn zij op jonge leeftijd beschermd tegen een groot aantal infectieziekten. Voor een aantal ziekten is vanaf negen jaar een vervolgvaccinatie nodig om de bescherming te verlengen. Ook komen kinderen vanaf tien jaar in aanmerking voor de HPV-vaccinatie: een vaccinatie die beschermt tegen meerdere soorten kanker veroorzaakt door het humaan papillomavirus. De vaccinaties vanaf negen jaar worden gegeven in onder andere sporthallen en buurthuizen. Ze worden daarom ook wel groepsvaccinaties genoemd.

In heel Nederland en ook Noord-Holland Noord is sinds enige jaren sprake van een dalende vaccinatiegraad. Het RIVM en GGD Hollands Noorden maken zich zorgen om deze daling. Zij vinden een hoge vaccinatiegraad belangrijk om mensen tegen ernstige ziekten te kunnen blijven beschermen en om uitbraken van ziekten, zoals de mazelen, te voorkomen.

Meer vragen over vaccineren
Ouders hebben meer vragen over de verschillende infectieziekten. Komen deze ziekten nog wel voor? Zijn ze wel echt zo gevaarlijk? Kan ons kind niet beter natuurlijke weerstand opbouwen door de ziekte zelf door te maken? Of: hoe werkt vaccineren en zijn de vaccins wel veilig? Aan de hand van verschillende praktijkverhalen en video’s gaan kinderarts Govert Brinkhorst en jeugdarts Florianne Bien in op de vragen. Ook komt de gang van zaken tijdens de groepsvaccinaties en het onderwerp prikangst aan de orde.

Tijdens de bijeenkomst ‘Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen’ voor ouders met kinderen van acht tot achttien jaar op 12 maart kunnen er online vragen worden gesteld via de chat. Aanmelden kan via de website.

Toon meer

Alicia Vos

Alicia Vos is weekendredacteur- / verslaggever voor Regio Noordkop en Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via de redactie, per e-mail: alicia@regionoordkop.nl en telefonisch via 0625112486.

Wellicht ook interessant

Back to top button