Cultuur/NatuurHollands Kroon

Eerste Fotobiënnale Wieringen

Advertentie:

Hollands Kroon – Op vijf locaties op Wieringen, het voormalige eiland in de kop van de provincie Noord-Holland, ziet deze zomer een nieuw evenement het daglicht: De eerste editie van Fotobiënnale Wieringen. Het oeroude eiland Wieringen heeft van oudsher een magische aantrekkingskracht gehad op beeldend kunstenaars in Nederland en daarbuiten. Velen van hen streken neer op het oude land en vestigden zich hier. Ze lieten zich inspireren door het unieke glooiende landschap dat in het voorjaar soms Engels en in het najaar Scandinavisch aandoet. De Rijksmonumentale vestingkerk van Oosterland ontpopte zich sinds eind jaren ’60 als dé culturele broedplaats op het eiland.

Fotograaf Kenneth Stamp (geboren Scotsman) woont inmiddels al 44 jaar op Wieringen; Niet meer dan logisch dat juist hij de rol van curator van de eerste editie van de Fotobiënnale Wieringen zal vervullen. Het thema van deze editie is ‘Kroongetuigen’, vanwege het tienjarig bestaan van de gemeente Hollands Kroon en omdat de deelnemende fotografen als kroongetuigen het verhaal vertellen over Hollands Kroon, in het bijzonder Wieringen. Op vijf verschillende locaties op het eiland vindt de Fotobiënnale plaats. Er zijn portretten van inwoners van de gemeente Hollands Kroon te zien door de ogen van Koos Breukel en Gerrit Ooteman.

Landschappelijke veranderingen zijn vastgelegd door landschapsfotografen Martin Kers en Jeroen Hofman. Hofman toont een prachtige serie over Artis gedurende de corona-pandemie. Marijke van Wijk maakte eind jaren ’70 een reeks foto’s over het voormalig eiland Wieringen vóór de dijkverhoging. Het resultaat is een historisch document over een veranderend landschap. Marco Bakker brengt een lofzang op de paling, een voorwereldlijk dier, dat ook op Wieringen van onschatbare waarde is voor de cultuur, welvaart en tradities.

In de Nicolaaskerk (of Westerlanderkerk) en in het Dorpshuis Westerland is een expositie te zien met de winnende beelden uit de fotowedstrijd, die werd georganiseerd door Facebookgroep ‘Parels in Hollands Kroon’ en Ode aan het Landschap Noord-Holland. Zowel professionele als amateurfotografen hebben maximaal drie foto’s ingestuurd, die gemaakt zijn in Hollands Kroon. Een jury, bestaande uit Martin Kers, Duco de Vries en Annet de Graaf, hebben de mooiste beelden uitgekozen.

Meer informatie
Wanneer: 7 augustus tot en met 11 september 2022
Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur
Locatie: vijf locaties op Wieringen

De Fotobiennale is een project van de Culturele Kring Wieringen en Zin in Oosterland. Meer informatie is te vinden op www.fotobiennalewieringen.nl/www.zininoosterland.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button