Kop van Noord-HollandPolitiek

Kopgemeenten en provincie ondertekenen nieuwe samenwerkingsagenda

Kop van Noord-Holland – Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel gaan ook de komende vier jaar weer samenwerken aan grensoverstijgende thema’s en ambities. Dinsdagmiddag zetten vertegenwoordigers van de gemeenten en gedeputeerde Ilse Zaal na een lange dag netwerken hun handtekening onder de samenwerkingsagenda ‘Samen op Kop!’. Ook de provincie tekende mee, al blijft de financiële bijdrage waar de Kopgemeenten op gehoopt hadden uit.

In het Theatercafé van De Kampanje op Willemsoord werd de nieuwe samenwerkingsagenda getekend. De vier burgemeesters, de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, de gemeentesecretarissen, de provinciesecretaris en de wethouders van de vijf betrokken organisaties waren daarbij aanwezig. In het stuk staat beschreven hoe de gemeenten zullen gaan samenwerken, onder andere op het gebied van duurzaamheid, de agrarische sector, wonen, werken, mobiliteit en toerisme. De agenda is een vervolg op het samenwerkingsprogramma ‘De Kop Werkt!’. Daarvoor kregen de gemeenten vijftien miljoen euro van de provincie, waarmee volgens de verschillende colleges veel bereikt is.

Geen bijdrage meer van de provincie
Nu moeten de gemeenten hun eigen boontjes doppen. De verschillende gemeenteraden hebben ingestemd om jaarlijks €3,50 per inwoner te reserveren. Totaal is er zo voor de hele agenda ongeveer ieder jaar een half miljoen te besteden. Significant minder dan voorheen dus en de vraag is of de ambities daarop bijgesteld worden. Gedeputeerde Ilse Zaal legt uit dat de provincie nog wel als partner betrokken blijft bij het samenwerkingsverband:”De Kop Werkt! is al eens verlengd. Er zijn wel een aantal thema’s waar we direct bij betrokken blijven, met name bij de afronding van projecten binnen het maritieme en over mobiliteit.”

“De Kop Werkt! ging natuurlijk over het stimuleren van de lokale economie. Daarvoor blijft de provincie subsidies beschikbaar houden waar ook de gemeenten uit de Kop van Noord-Holland gebruik van kunnen maken.” Zaal noemt specifiek de Mobipunten als concreet voorbeeld van wat de samenwerking kan opleveren. Als gedeputeerde ziet zij op verschillende plekken in de provincie samenwerkingen ontstaan, de samenwerking in de Noordkop noemt zij uniek: “De wijze waarop de colleges, maar ook de gemeenteraden samenwerken in bijvoorbeeld de Regionale Raadscommissie is bijzonder. Het is een regio met heel veel potentie.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button