Politiek

Wethouderskandidaat Niels Nanning stelt zich voor aan het Helderse publiek

“Ik hoef niet populair te worden, als mensen mij maar rechtvaardig vinden.”

Advertentie:

Den Helder – Niels Nanning, een naam die wellicht nog niet iedereen in de gemeente Den Helder bekend in de oren klinkt, staat op het punt onderdeel te worden van het bestuur van die gemeente. Hij was nog maar anderhalf jaar actief als raadscommissielid van de Stadspartij, toen hij de vraag kreeg hun wethouder te worden. Deze promotie kwam voor de 26-jarige Jutter totaal onverwachts. Toch pakt Nanning de handschoen op, want hij houdt wel van een uitdaging. De toekomstig wethouder wordt onder meer verantwoordelijk voor Willemsoord BV. Hij stelt zich graag voor aan de inwoners van de gemeente Den Helder.

Nanning is geboren en getogen in de stad Den Helder. Hij komt uit de Schooten en woont daar nog steeds, op een steenworp afstand van zijn ouderlijk huis. Na de middelbare school ging Nanning bedrijfskunde studeren aan de Hogeschool van Amsterdam, waar hij inmiddels al zeven jaar werkt. Toch voelde hij nooit de behoefte om zijn geboortestad te verlaten. “Amsterdam trekt mij niet. De mentaliteit daar is anders. In Den Helder zijn mensen harder, maar ze zijn tenminste wel eerlijk. Het wordt niet altijd mooier gemaakt dan het is. Dat past veel beter bij mij.”

Politieke interesse
Bij de HvA is Nanning verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling en ICT-basisdiensten, maar in zijn vrije tijd sport hij graag. Crossfit, judo, voetbal, snorkelen, handbal, Nanning heeft het allemaal gedaan. Via het sporten kwam hij uiteindelijk ook in de Helderse raadzaal terecht. “Ik judode vroeger bij Zeemacht en daar waren een aantal leden van de Stadspartij ook actief. Zo was Jellie Gatowinas voorzitter van de club. Zij wisten dat ik politiek interessant vond en vroegen of ik mee wilde denken over hun partijprogramma voor de verkiezingen van 2022. Uiteindelijk kwam ik op de kieslijst terecht en werd ik na de verkiezingen gevraagd als commissielid.”

Dat hij zich aansloot bij de Stadspartij was niet bepaald voor de hand liggend. Als student was Nanning namelijk lid van de JOVD, een aan de VVD gelieerde liberale politieke jongerenorganisatie. Ook vertelt hij dat het klassiek liberale verhaal hem erg aanspreekt. Had hij zich dan niet beter kunnen aansluiten bij de VVD in Den Helder? “De VVD heeft een landelijk kader en ook hier een duidelijk programma, waar ik het deels – maar niet volledig – mee eens ben. Bij de Stadspartij zag ik een partij die zoekende was. Dat vond ik interessant; het bood een uitdaging om een nieuw fundament te leggen. Het was alleen niet de bedoeling om binnen twee jaar wethouder te worden.”

Wethouder Nanning
Het idee ‘wethouder worden’ was überhaupt nooit in Nanning opgekomen. “Ik had wel de ambitie om later in mijn carrière een bestuurlijke functie te vervullen, bijvoorbeeld op een school, maar over het wethouderschap had ik niet eerder nagedacht.” Dat gebeurde pas in januari 2024. Op een bijeenkomst van de Helderse Historische Vereniging vroeg Pieter Kos of Nanning hem zou willen opvolgen als wethouder van de Stadspartij. “Ik moest daar wel even over nadenken. Het is een eer om gevraagd te worden en ik had ook zeker interesse, maar je wordt als wethouder wel het publieke domein ingetrokken en daar zitten ook nadelen aan.”

Na wat wikken en wegen wist Nanning zeker dat hij het avontuur aan wilde gaan. “Ik krijg de kans iets goeds te doen voor de inwoners van Den Helder. Bijvoorbeeld door Willemsoord goed op te leveren of op een veilige manier evenementen te organiseren. Dat is heel dankbaar werk.” Een makkelijke baan is het echter niet en dat beseft de toekomstig wethouder zich maar al te goed. “Ik ga ook besluiten nemen die mensen niet leuk vinden. Zo werkt het nou eenmaal in een maatschappij, je kunt niet altijd iedereen tevreden stellen. Als wethouder moet je mensen in het gezicht kunnen kijken en uitleggen waarom je een bepaalde keuze hebt gemaakt.” Nanning is niet bang om dat soort gesprekken aan te gaan. “Ik hoef niet populair te worden, als mensen mij maar rechtvaardig vinden.”

Willemsoord BV
De portefeuilles die Nanning zijn toebedeeld zijn Onderwijs, Participatie, Evenementen en Willemsoord BV. Die laatste is een zware kluif, gezien de financiële problemen van de BV, maar volgens Nanning heeft hij de portefeuille niet voor niets gekregen. “Ik heb daar een duidelijke visie over. Het is misgegaan omdat we Willemsoord BV hebben opgezadeld met allerlei taken die zij niet zouden moeten uitvoeren. Als je een Maserati dealer Fiats laat onderhouden, gaat het ook niet goed. Willemsoord BV moet doen waar het goed in is en dat is het beheren en verhuren van cultureel erfgoed.”

Door bepaalde taken weg te halen bij Willemsoord BV, wordt een deel van de financiële problemen opgelost, zo denkt de toekomstig portefeuillehouder. Dat neemt niet weg dat het de gemeente veel geld gaat kosten om de organisatie te redden en de gemeenteraad moet daar besluiten over nemen. Nanning is gewend om als commissielid het college kritisch te bevragen over dit soort dossiers. Binnenkort staat hij aan de andere kant en moet hij de raad en commissies zelf informeren, hoe gaat hij dat aanpakken? “Alles draait om openheid. Dat is waar ik als commissielid vaak kritiek op leverde. Soms heb je de antwoorden niet, maar zeg dat dan. Wees eerlijk. Daarmee voorkom je dat het kookpunt stijgt binnen de raad.”

Benoeming
Tijdens de raadsvergadering van 16 september staat de benoeming van Niels Nanning als wethouder van de gemeente Den Helder op de agenda. Gezien het recente drama omtrent Remco Duijnker, wiens benoeming tot twee keer toe werd tegengehouden door de raad, houdt Nanning er rekening mee dat zijn benoeming ook mislukt. “Je hebt gezien hoe vergankelijk het is. Ik ben pas wethouder als de raad daartoe gestemd heeft.” Als hij officieel benoemd is, is het ook best een beetje spannend, geeft Nanning toe. “Gezonde spanning. Het voelt een beetje als een eerste schooldag.”

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

9 reacties

  1. Nog maar anderhalf jaar actief als raadcommissielid, 26 jaar oud en dan al worden voorgedragen als wethouder. Het kan snel gaan in politiek Den Helder. De nood is kennelijk hoog. De politieke fracties die deel uitmaken van de coalitie willen met alle geweld een wethouderszetel, en vervolgens lopen ze er in hun omgeving mee te leuren omdat ze er moeite mee hebben om de juiste man of vrouw te vinden….. Met alle respect voor de heer Nanning, maar waar zijn de tijden gebleven dat iemand toch een aardige bestuurlijke staat van dienst moest hebben voordat hij of zij geschikt werd geacht voor het wethouderschap?

    1. Voor het wethouderschap zijn nagenoeg geen eisen gesteld, iedereen kan het worden. Dat zegt misschien iets over de kwaliteit van het bestuurlijke gedeelte van Den Helder. De stad krijgt wat het verdiend.

  2. Dat wordt straks weer 2 jaar wachtgeld betalen na die anderhalf jaar. De kans dat hij terugkomt is ongeveer nul. Zou me verbazen als de Stadspartij achteraan de lijst nog iets over houdt. Ooit hadden ze 11 zetels .

    1. De Stadspartij bracht lijsten uit van 30 personen! Dan moet je wel meer dan 30 leden hebben. Deze personen trokken ook weer vrienden en familie aan en was zo al goed voor 3 vaste zetels. Daarbij een actief beleid waar door veel gerealiseerd werd. Ik kan vele projecten benoemen, kortheidshalve. laat ik het hier bij., Ik ben bang dat de Stadspartij Den Helder een langzame en pijnlijke dood tegemoet gaat, met of zonder wethouder.

  3. Je zou een standbeeld moeten oprichten voor de enige echte wethouders Gerard van den Bosch (KVP) en Klaas Muije (PvdA) met een stad boven de 70.000 inwoners en gewoon een stadhuis aan de Kerkgracht.
    Wat er na kwam was huilen met de pet.

  4. Ik denk dat we als Den Helder blij kunnen zijn met een jonge wethouder die nog zelf midden in de maatschappij staat. Zoals ik het hier kan lezen is dit iemand met ervaring in een professionele instelling, passie voor de stad en welwillend is om te leren. De politiek in Den Helder wordt al jaren gedomineerd door het zelfde uitgekauwde groepje dat er alleen maar zit voor eigen gewin – alsof de stad daar mee vooruit komt. Er is weinig betrokkenheid van jongeren in de gemeente politiek, waarom wordt er dan zo zuur gereageerd als er eindelijk iemand is die zich wel wil inzetten voor de stad? Het kan er eigenlijk alleen maar op vooruit gaan. Ik wens hem veel succes!

    1. Op een paar punten heb je helemaal gelijk, zeker v.w.b. het uitgekauwde groepje. Echter op zware dossiers als Willemsoord en participatie zou ik toch wel graag iemand zien met meer levenservaring. Ook in het politieke strijdveld moet je jezelf staande kunnen houden en in een relatief veilige omgeving als de HvA is dat toch heel anders. Persoonlijk had ik graag iemand gezien met meer (levens) ervaring en in de leeftijd van +/- 35 jaar. Ten tweede vind ik het onbegrijpelijk dat Pieter Kos deze “lichtgewicht”voor draagt, maar dat zal te maken hebben dat er niets beters bij de Stadspartij meer zit.

      1. Niet alleen in de politieke arena moet je jezelf staande kunnen houden als wethouder, maar ook ten opzichte van de ambtelijke organisatie, die toch al (te) vaak aan de touwtjes trekt, omdat ze in de regel nu eenmaal over meer en continue bestuurlijke kennis beschikt dan degene die in politiek opzicht de verantwoordelijkheid draagt. Ik hou mijn hart vast, maar wie weet: misschien verrast Nanning vriend, vijand en criticasters….

  5. Wens hem veel succes met de bodemloze put Willemsoord. Het parade paardje van onze vorige wethouders die er ook niet veel van maakten

Wellicht ook interessant

Back to top button