Den HelderZakelijk

Na 139 jaar laatste dag voor Van Amesfoort

Advertentie:

Wie had ooit gedacht dat de dag ooit zou komen? Toch was het vandaag (maandag 30 september) zover. John en Tineke van Amesfoort sluiten de deuren van hun Bloemsierkunst aan de Duinbrink in Nieuw Den Helder.

Op 18 oktober 1880 startte overgrootvader Jan de zaak waarin hij zelfgekweekte planten verkocht. Daarnaast onderhield hij de tuinen van het Koninklijk Instituut van de Marine (KIM). Lange tijd was er een winkel in de Koningstraat, waar vader Joop, broer Stef en John de bloemen aan de man brachten.

In 1970 opende Stef een filiaal in de Sluisdijkstraat, maar zes jaar later moest de winkel wijken voor het Sluisdijkplan en verhuisde naar het pand op Ruyghweg 1, waar John de zaak onder de naam Butterfly runde. Op 18 oktober 1980 werd het honderdjarig jubileum gevierd in de Monaco Club. Het was tevens de dag dat zoon Johan geboren werd. In 1990 werden de winkels in de Koningstraat en de Ruyghweg samengevoegd. De winkel ging verder onder de huidige naam, Bloemsierkunst van Amesfoort. In april 2008 verhuisde de zaak voor de laatste keer naar het huidige adres.

Laatste generatie
John en Tineke zijn de vierde en laatste generatie die de winkel met hart en ziel runnen. Ze vinden het jammer om te stoppen. Graag hadden ze nog door gegaan tot 18 oktober 2020, dan had de onderneming de 140 jaar vol kunnen maken. De gezondheid laat het echter niet toe het zware werk nog langer vol te houden. Ze gaan met pensioen en genieten van kinderen en kleinkinderen.

Het afbouwen is wel even wennen. “Normaal ligt er elke dag een lijst met Fleurop bestellingen en moet vanaf het begin van de dag gelijk flink aangepakt worden”, vertelt John. “Ook moederdag was altijd buffelen.” John is altijd heel blij geweest met de correcte wijze waarop de bestellers zijn bloemen rond brachten.

Kerstbomen
Tineke is vooral blij dat ze geen kerstbomen meer hoeft te verkopen, “omdat het voor een vrouw al zwaar is, maar ook voor John niet aan te raden. Hij heeft nooit een hekel aan het werk gehad en was er dan ook altijd.” Ook na een hartprobleem ging hij volgens insiders eigenlijk weer veel te snel aan de gang. De zaak moet toch door, was dan zijn antwoord. Nu dan toch stoppen en dus gingen maandag de laatste artikelen met 90 procent korting de deur uit. Dat leverde natuurlijk een hele invasie op, maar het meest verlegen waren John en Tineke met de grote hoeveelheid cadeaus die ze ontvingen. Het bewijs dat met de sluiting een zeer gewaardeerd stukje geschiedenis eindigt.”

Bron: Mediapartner Den Helder Actueel

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button