Cultuur/NatuurDen HelderPolitiek

Geen korte procedure voor wildopvang in De Helderse Vallei

Den Helder – Het nieuwe gebouw van de wildopvang bij De Helderse Vallei zal ergens in het vierde kwartaal van 2022 worden opgeleverd, zo is de verwachting van het Helderse college B&W. Op korte termijn wordt enkel het huidige vogelasiel met tijdelijke aanpassingen klaar gemaakt voor de winter, er is geen mogelijkheid om een verkorte bestemmingsprocedure in te zetten.

In retrospectief concludeert het gemeentebestuur dat voorbereidingen voor de realisatie van een nieuwe wildopvang korter hadden kunnen duren en zij betreuren dat deze kansen niet zijn gegrepen. Wel zijn er al verschillende processen in werking gezet ter voorbereiding van de bouw. Zo is er een voorlopig schetsontwerp opgesteld door de architecten en is het programma van eisen geactualiseerd. De indeling van het gebouw is gewijzigd naar aanleiding van alle actuele regelgeving omtrent wildopvang, maar ook zaken zoals corona. Het gebouw is iets verplaatst richting de Jan Verfailleweg zodat de wildopvang uit kan breiden als dat in de toekomst wenselijk mocht blijken. Tot slot zijn enkele aanpassingen gedaan inzake de verkeersontsluiting.

Na planologisch onderzoek bleek dat het niet mogelijk was om een korte procedure te doorlopen: “Op basis van alle bevindingen is er een afweging gemaakt in te zetten op de uitgebreide procedure: de kortst mogelijke procedure met het gewenste eindresultaat”, zo schrijft het college. De gemeente heeft reeds verkend welke partijen er interesse hebben om in het bouwteam plaats te nemen. Ook is er externe expertise geregeld om het bouwteam te begeleiden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

4 reacties

 1. Regels worden genegeerd als het gaat om Zeestad, Port off Den Helder of Willemsoord.
  Maar als het gaat om een project waar haast bij geboden is, dan moeten alle procedures worden doorlopen.

  Zeestad BV/CV gaat in oktober beginnen met de bouw van Stadhuis op Willemsoord, terwijl er nog geen definitieve vergunning is vanwege meerdere beroepsprocedures bij de rechtbank in Haarlem en Alkmaar. Een project met veel weerstand uit de raad en de bevolking.

  Maar als het gaat om het Vogelasiel waar de gebouwen op instorten staan, dan gaat de gemeente een lange procedure starten. Dit terwijl de gemeenteraad unaniem wil dat er bij de Helderse Vallei nieuwbouw wordt gepleegd.

  Want als je een stadhuis kunt bouwen, terwijl er nog rechtszaken lopen. Dan kun je ook beginnen met de bouw van het vogelasiel waar geen enkel bezwaar tegen bestaat.

  Tenminste het college heeft nooit aangegeven dat er bezwaren zijn bij de omwonenden van nieuwe locatie van het vogelasiel.

  De bouw kan redelijk snel van start, als de buurt gevraagd wordt of er bezwaren zijn. Stuur belanghebbende in de omgeving een brief, waarin gevraagd wordt of er bezwaren tegen de bouw zijn. Zijn die er bezwaren, prima dan het volledige traject doorlopen. Maar zijn er geen bezwaren, begin dan tijdens de procedure alvast met bouwen.

  Want een stadhuis op Willemsoord is niet nodig, maar het wordt wel hoog tijd dat het vogelasiel goede huisvesting krijgt. Niet alleen voor de dieren die worden opgevangen, maar ook voor de vele vrijwilligers die het vogelasiel in stand houden.

 2. Kunnen jullie niet beter met een megafoon in de Beatrixstraat gaan staan op de zaterdag markt ?
  Elke keer weer je partij programma afdraaien op deze nieuws site begint min of meer irritant te worden.

 3. En nu moeten de medewerkers en dieren maar wachten op de afloop van de reguiere procedures, andere bouwprocedures worden er versneld doorheen gedraaid……

Back to top button
%d bloggers liken dit: