Cultuur/NatuurDen HelderVideo

Koninklijk Helders Mannenkoor stopt na 141 jaar: “Het is een ramp” (video)

Advertentie:

Den Helder – Met weemoed kijken de leden van het Koninklijk Helders Mannenkoor terug op de jaren bij hun vereniging. Na een rijke geschiedenis van 141 jaar met onder andere een vermeend gastoptreden van de Duitse Keizer Wilhelm in 1921, valt dan toch het doek.

Vrijdagmiddag verzorgde het koor haar laatste optreden. Voorzitter Ad Rijswijk blikt terug: “we kunnen terugvallen op een rijke historie. Als ik zo alle oudere, handgeschreven artikelen lees dan is er toch heel wat gebeurd”. Het koor is in 1881 opgericht door H.A. Egberts, en wegens goede banden met het Koninklijk Huis werd het koor in 1921 Koninklijk erkent. Op 4 april 1951 mocht het koor met trots het predicaat ‘Koninklijke’ toevoegen aan hun naam naar aanleiding van het 70-jarig bestaan. Het archief van het koor, dat onder meer bestaat uit een bijzonder vaandel, komt terecht bij het Helders Museum.

De toekomst van het koor kon helaas niet gegarandeerd worden. Aanmeldingen van nieuwe leden bleven helaas uit: “We missen jonge mannen en daardoor hebben we steeds minder inkomsten. De uitgaven blijven gelijk c.q. stijgen en dan zegt de penningmeester op een gegeven moment: ‘het gaat niet meer'”, aldus Rijswijk.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

3 reacties

  1. Helaas, de jeugd heeft het veel te druk met lachgas, internet en andere (virtuele) oppervlakkigheden. Jammer maar zo zullen er veel andere culturele bezigheden op houden te bestaan.

      1. Kan mij goed voorstellen dat jouw opa en oma zuur zijn als ze zo’n ondankbaar stukje nageboorte over de vloer krijgen.

Wellicht ook interessant

Back to top button