Hollands Kroon

Schildjes en informatieborden voor monumenten

Hollands Kroon – Om de monumenten in Hollands Kroon beter te herkennen, kunnen monumenteneigenaren nu gratis een monumentenschildje aanvragen via de gemeente. Als er veel voorbijgangers langskomen dan is een informatiebord nog leuker. Deze zijn ook geschikt voor toeristische en historische gebouwen zonder monumentenstatus.

De schildjes en borden dragen bij aan het zichtbaar en beleefbaar maken van erfgoed in onze gemeente. Hollands Kroon heeft ontzettend veel moois te bieden en dat mag wat extra aandacht krijgen. Met een monumentenschildje is in een oogopslag duidelijk: hier staat iets bijzonders. Er zijn drie verschillende soorten monumenten, te weten rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Dat staat ook op het schildje afgebeeld.

Het verhaal achter het gebouw is interessant voor erfgoedliefhebbers en toeristen. Door een doorzichtige QR-code op het schildje te bevestigen, wordt er een speciale pagina op de website van www.BezoekHollandsKroon.nl geopend met meer informatie.

Informatieborden
De bekende bruine ANWB-informatieborden zijn een bekend verschijnsel in andere steden. In een korte tekst wordt informatie gegeven over het gebouw. Via een QR-code op het informatiebord kunnen geïnteresseerden nog aanvullende informatie en historische foto’s bekijken, net zoals bij een monumentenschildje. Om ervoor te zorgen dat de informatie klopt, wordt dit nog gecontroleerd bij de historische verenigingen.

De monumenteneigenaren in de gemeente Hollands Kroon hebben hierover een brief ontvangen. Via de gemeentelijke website kan eenvoudig een monumentenschildje of informatiebord worden aangevraagd. Ook eigenaren van een historisch gebouw dat geen monumentenstatus heeft, kunnen gratis een informatiebord aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan een kerkgebouw, een stolpboerderij of een dijkmagazijn. Na de aanvraag beoordelen medewerkers van de gemeente of het informatiebord op deze locatie geschikt is.

De aanvragen dienen voor maandag 17 oktober binnen te zijn, zodat de gemeente de monumentenschildjes en informatieborden tegelijkertijd kan laten maken.

Hieronder een reportage uit 2021 over de uitreiking van de eerste monumentenschildjes:

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button