Recensie

The Creator (recensie)

Adverentie

De drang van de mensheid om steeds slimmere robots te creëren is mogelijk ook de start van het einde van diezelfde mensheid. Een prachtig gegeven voor de filmindustrie om dit thema te verwerken in een verhaal met een beangstigend toekomstbeeld. Kunstmatige intelligentie (AI) is de inspiratie voor schrijver en regisseur Gareth Edwards (Godzilla, Monsters, Star Wars: Rogue One) om deze nieuwe sciencefictionfilm te maken.

In het jaar 2065 wordt Los Angeles door AI-robots met een atoombom vernietigd. Het Amerikaanse leger weet alle robots te vernietigen en zo het land vrij te maken van de vijand. De legertop in Washington is ongerust over een samenleving in Azië die door AI wordt bezet. Vooral het bestaan van the Creator moet een halt toegeroepen worden. Deze is bezig steeds intelligentere AI-robots te maken en heeft nu een wapen ontworpen dat mogelijk het einde van de mensheid kan veroorzaken.

Terugblik
In een terugblik zien we dat ex-special forces agent Joshua (Washington) in Azië woonde met zijn zwangere vrouw Maya (Chan) als zij bij een aanval van de Amerikanen om het leven komt. Vijf jaar later wordt Joshua door de Amerikaanse legertop gevraagd deel te nemen aan een missie om the Creator en zijn nieuwste wapen te vernietigen. Teamleider Colonel Howell (Janney) heeft zijn kennis van het gebied hard nodig om in het door AI bezette gebied de jacht op de Creator succesvol te kunnen maken. Gesteund door Nomad een enorm in de lucht zwevende basis gaat het team het bezette gebied binnen. Nomad is in staat alles en iedereen in de gaten te houden en stuurt raketten om waar nodig doelen te vernietigen.

In het gebied wonen nog Aziatische mensen, maar ook AI-robots met een Aziatisch uiterlijk. Daarnaast wordt de gemeenschap streng gecontroleerd door politierobots. Als Joshua uiteindelijk het geheime wapen van de Creator vindt blijkt dit een kleine AI-robot in het lichaam van een zesjarig meisje te zijn. Hij noemt haar Alphie (Voyles) en neemt haar mee. Hij heeft haar nodig om nu ook de Creator te vinden.

Kijk in de toekomst
The Creator levert een spannende kijk in de toekomst. Edward weet met zijn verhaal en schitterende beelden de toeschouwer meer dan twee uur vast te houden. John David Washington (Tenet, Malcolm, Amsterdam) is de juiste man voor de rol van de agent die nog steeds rouwt om het verlies van zijn zwangere vrouw. Een verlies dat hem regelmatig parten speelt. Zijn vrouw Maya wordt gespeeld door Gemma Chan (Eternals, Humans). Allison Janney (I,Tonya, Lou) weet haar rol als de keiharde Colonel Howell lekker neer te zetten. Ken Watanabe is één van de Aziatische robots Huran. Hij was eerder met Washington te zien in Godzilla. Een bijzondere rol is weggelegd voor de negen jarige Madeleine Yuna Voyles. Zij speelt in haar eerste rol gelijk een hoofdrol als het innemende AI meisje Alphie.

De film doet qua sfeer denken aan die van District 9. Voor het decor is uitgebreid gebruik gemaakt van locaties in Thailand. Edward wilde zoveel mogelijk de echte wereld gebruiken en heeft daardoor minder budget nodig gehad dan wanneer hij alles in studio’s met special effects had gedaan. Natuurlijk is die afdeling wel nodig geweest om in de Thaise landschappen de strijd met voertuigen en luchtschepen in beeld te brengen. Ook de Aziatische mensen die half robot zijn zien er bijzonder futuristisch uit.

Voor de muziek is met de Duitse Hans Zimmer een grootheid ingehuurd. Hij is de man die de muziek maakte voor onder meer Pirates of the Caribbean, The Last Samurai, Interstellar, Dunkirk, The Lion King en Dune. Voor de laatste twee ontving hij een Oscar. Kortom, een lekker verhaal met af en toe een verassende twist, mooi in beeld gebracht met prima bijpassende muziek maken een bezoek aan deze kijk in de toekomst de moeite waard.

Regie: Gareth Edward
Met: John David Washington, Madeleine Yuna Voyles, Gemma Chan, Allison Janney, Ken Watanabe, Sturgill Simpson, Amar Chadha-Patel, Marc Menchaca, Robbie Tann, Ralph Ineson
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button