Noord-Holland

Inwoners Noord-Holland met risico op hart- en vaatziekten opgespoord

Advertentie:

Dit jaar hebben ruim 3200 inwoners van Noord-Holland hun bloeddruk laten opmeten bij een regionaal bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Een op de drie (33%) bleek een verhoogde bloeddruk te hebben, 2% van hen had zelfs een ernstig hoge bloeddruk. Zonder ingrijpen, lopen deze mensen een aanzienlijk risico een hart- of vaatziekte te ontwikkelen. De Hartstichting verwacht dat meer inwoners van Noord-Holland nietsvermoedend met een hoge bloeddruk rondlopen. Daarom roept zij inwoners van 40 jaar en ouder op om regelmatig te meten, ook als zij zich gezond voelen.

“Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben”, zegt huisarts David Smeekes van de Hartstichting. “Maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet. Terwijl er ongemerkt wel schade kan ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte of hartfalen.”

Het is dus belangrijk dat bloeddrukwaarden serieus genomen worden. De enige manier om erachter te komen wat iemands bloeddrukwaarden zijn, is door deze te meten. De Hartstichting wil dat dit net zo normaal wordt, als op de weegschaal staan. Smeekes: “De meeste mensen weten wel hoeveel ze wegen. Het zou net zo gewoon moeten zijn om je bloeddrukwaarden te kennen. Je bloeddruk geeft namelijk inzicht in je risico op een hart-of vaatziekte.”

Voorkomen
Als iemand een hoge bloeddruk heeft kan diegene vaak nog maatregelen nemen om de bloeddruk te verlagen. Dit kan door gezond te leven. Denk aan niet roken, meer bewegen, gewicht verliezen en minder zout eten. Soms adviseert de huisarts medicijnen te gebruiken. Als de gemiddelde bloeddruk van alle Nederlanders met 2 mmHg daalt, kunnen jaarlijks 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen worden. Dit kan bijvoorbeeld als alle mensen hun dagelijkse zoutinname met 1/3 verminderen.

Waar meten?
Met een bloeddrukmeter kan de bloeddruk thuis gemeten worden. Thuis meten heeft als voordeel, dat je voldoende rust kunt nemen voor een meting en zo nodig, de meting kan herhalen. Steeds meer werkgevers bieden bloeddrukmetingen aan.Ook bij veel thuiszorgwinkels kunnen mensen terecht om hun bloeddruk te laten meten. Alleen als de bloeddruk ernstig verhoogd is (vanaf een bovendruk van 180 mmHg), of ook na een aantal metingen op verschillende momenten boven de 140/90 is, dan is een bezoek aan de huisarts nodig.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button