Cultuur/Natuur

Vijfde steenlegging bij Kanaalweg en Loodsgracht

Adverentie

Onder grote belangstelling werden woensdagmiddag herdenkingsstenen geplaatst bij twee adressen op de Kanaalweg en een adres op de Loodsgracht. De herdenkingsstenen worden geplaatst ter nagedachtenis aan Joodse stadgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Aan de Kanaalweg was sinds 1837 een Synagoge die in de tweede wereldoorlog op last van de Duitsers gesloopt werd.

stilte, muziek en witten rozen, slachtoffers worden herdacht (DHfoto)

Stilte
Na een bijeenkomst in de Bethelkerk aan de Prins Hendriklaan ging het gezelschap op weg naar de Kanaalweg voor de eerste steenleggingen. Een Rabbijn en schoolkinderen onthulden de stenen, waarna een indrukwekkende minuut stilte werd gehouden die werd gevolgd door muziek van het strijktrio dat verbonden is aan het Helders Kamer Orkest.

Burgemeester
Op de plaatsen waar de stenen werden onthuld werden de namen van de bewoners die in de oorlog zijn vermoord opgelezen door diverse personen. De lijst was indrukwekkend lang. Na het oplezen wordt weer een minuut stilte in acht genomen, die weer werd gevolgd door muziek van het strijktrio. De hele middag was ook waarnemend burgemeester Nobel aanwezig.

Stenen uit Israël worden bij de gedenkstenen gelegd (DHfoto)
Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 06 - 52 42 12 11

Wellicht ook interessant

Back to top button