Den Helder

De Schooten mogelijk toch al eerder aangesloten op warmtenet

Advertentie:

Den Helder – Een groot aantal woningen in de Helderse wijk De Schooten is mogelijk toch al eerder dan gedacht aangesloten op een nieuw warmtenet. Dat zegt wethouder Peter van Diepen (D66), die daarmee reageert op eerdere berichten dat het wel tot 2035 kon duren alvorens de plannen zijn gerealiseerd. “Het streven is 2030/2031”, laat de wethouder nu weten.

Twee weken geleden kopte het NHD dat woningen in De Schooten pas in 2035 hun warmte uit de grond zouden krijgen. Dat nieuws was gebaseerd op berichtgeving vanuit het college, dat op haar beurt reageerde op kritische vragen van de VVD. Die fractie had in de binnenkort vast te stellen Kadernota het jaartal 2035 gelezen en wilde weten waarom het zo lang moest duren. Het college meldde toen: “De realisatie van een warmtenet vraagt de nodige tijd. Het is een grote technische opgave om een warmtenet aan te leggen in de bestaande openbare ruimte van deze wijk en om bestaande woningen daarop aan te sluiten.”

Dat het geen makkelijke opgave is, staat nog altijd overeind. Dat het wat jaren gaat kosten is ook niet opeens anders, maar volgens Van Diepen kan het echt wel sneller dan de twaalf jaar waar nu vanuit werd gegaan. “Ik wil toch wel benadrukken dat het doel is dat het warmtenet voor De Schooten in 2030 of uiterlijk 2031 is gerealiseerd. Het zal echter niet zo zijn dat op dat moment iedereen is aangesloten, maar de meeste woningen wel.”

Eigen bijdrage
Bij het realiseren speelt Woningstichting, als grote verhuurder in de wijk, een rol en de verwachting is dat de meeste huurwoningen tegen die tijd gebruik kunnen maken van het warmtenet. “We hebben echter ook te maken met flink wat particuliere woningbezitters en een eigen bijdrage zal nodig zijn. Ik begrijp best dat het wellicht niet voor iedereen zomaar mogelijk is de overstap te maken”, aldus Van Diepen. “We gaan in gesprek met de eigenaren en hopen dat het lukt zoveel mogelijk huizen mee te nemen in de transitie, maar ons doel is verduurzaming en niet per se iedereen van het gas.”

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

1 reactie

  1. Dan kun je niet meer kiezen uit leverancier en ben je overgeleverd aan HVC tot op heden

Wellicht ook interessant

Back to top button