Den Helder

Nieuwe waterstofdrone Doosan Mobility Innovation helpt energietransitie op Noordzee te versnellen

Advertentie:

Den Helder – Tijdens een bijeenkomst van het METIP (Maritime Emerging & Enabling Technologies Innovation Park) in Den Helder beleefde de nieuwe waterstofdrone DS30W van het Koreaanse Doosan Mobility International (DMI) zijn Europese luchtdoop. DroneQ Robotic voerde 29 oktober een aantal succesvolle testvluchten uit boven de havenstad.

Bij deze gelegenheid maakt DMI tevens officieel bekend zich te hebben aangesloten bij het METIP. DMI, DroneQ Robotics en METIP gaan gezamenlijk toepassingen onderzoeken voor waterstofdrones in de maritieme sector en offshore-industrie. De waterstofdrone is uitermate geschikt voor maritieme toepassingen, zoals het inspecteren van offshore-installaties en het uitvoeren van search and rescue-missies.

Search and rescue missies
Drones (onbemande vliegtuigen) met een brandstofcel kunnen tot vier keer langer in de lucht blijven dan accugebaseerde exemplaren. Dit brengt een scala van nieuwe toepassingen in de maritieme sector en offshore industrie binnen bereik. Denk aan het inspecteren van pijpleidingen en offshore installaties, het vervoeren van spoedeisende goederen of het uitvoeren van search and rescue missies.

Wereldwijd loopt Doosan Mobility International voorop met de ontwikkeling van waterstofdrones. Het bedrijf presenteerde in 2020 zijn eerste waterstofdrone, de DS30, met een vliegduur van ruim twee uur. De opvolger van dit toestel, de DS30W, evenaart deze vliegduur, maar is veel beter bestand tegen slechte weersomstandigheden. Dit maakt de drone uitermate geschikt voor maritieme toepassingen.

Versnellen energietransitie
De overeenkomst van Doosan met METIP houdt onder andere in dat DMI zijn nieuwe generatie waterstofdrones beschikbaar stelt voor test- en demonstratievluchten. METIP ondersteunt de realisatie van use cases en pilotprojecten, terwijl DroneQ Robotics de eerst aangewezen leverancier is voor (vlieg)technische bijstand.

Waterstofdrones verhogen de efficiency van offshore logistiek en dragen zo bij aan het versnellen van de energietransitie. John Spee, projectmanager METIP: “De Noordzee speelt een sleutelrol in de energietransitie. De offshore logistiek speelt een belangrijke rol bij het veilig en efficiënt opereren van het offshore energiesysteem. De toepassing van nieuwe, opkomende sleuteltechnologieën zoals de waterstofdrone, kan een belangrijke bijdrage leveren aan het versnellen van de energietransitie.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button