Hollands Kroon

Gemeente komt inwoners tegemoet: 35 woningen in Kreileroord worden geïsoleerd

Adverentie

Kreileroord – Gemeente Hollands Kroon maakte 27 oktober bekend dat het subsidie beschikbaar stelt aan inwoners om hun huis te isoleren. De eerste 35 woningen die (deels) met een gemeentelijke bijdrage worden geïsoleerd staan in Kreileroord, waar dinsdag wordt begonnen met de werkzaamheden. Om de start te markeren gaf wethouder Duurzaamheid Lilian Peters van gemeente Hollands Kroon het startschot bij de IJsbaan.

De gemeente zocht anderhalf jaar geleden voor het eerst contact met Dorpsraad Kreileroord om te kijken wat zij voor elkaar konden betekenen. Via flyers en mond-tot-mondreclame raakten steeds meer dorpsbewoners geïnteresseerd in de plannen voor een subsidie. Uiteindelijk hebben 35 huizeneigenaren zich aangemeld. Wethouder Peters is erg te spreken over de inzet van de Dorpsraad: “Het is een mooi, overzichtelijk dorp en we hebben een geweldige dorpsraad als partner”, licht ze toe.

Namens Dorpsraad Kreileroord was Henk Hotting aanwezig: “Er zijn heel wat stappen geweest. Eerst hebben we gekeken wie geïnteresseerd waren. Daarna hebben we warmtefoto’s gemaakt, maar daarvoor is een temperatuurverschil van minimaal vijftien graden nodig, dus dat moest al in de herfst of winter. Daarna hebben we een informatieavond gehad waar de inwoners werden ingelicht over welke isolatiemaatregelen zij het beste konden nemen.” De meeste gezinnen kiezen voor bodemisolatie, al zijn andere opties ook mogelijk.

Isolatiebonus
Bij het isoleren van hun huis kunnen inwoners van Hollands Kroon gebruik maken van de Isolatiebonus, een subsidie die de inwoners (gedeeltelijk) tegemoet kan komen. De subsidie bedraagt duizend euro en in sommige gevallen zelfs tweeduizend euro. Lilian Peters is erg verheugd met het feit dat een deel van de subsidie nu aan de inwoners van Kreileroord wordt verstrekt. “We zijn al een tijdje bezig, maar nu gaan we echt isoleren.” De start liep enige vertraging op door de vondst van vleermuizennesten.

Kees is één van de bewoners die zijn huis laat isoleren met subsidie van de gemeente. Hij heeft meerdere beweegredenen om zijn huis te verduurzamen: “Om geld te besparen en natuurlijk voor het milieu.” Op de warmtefoto’s werd voor Kees duidelijk dat bij zijn vloer veel warmte verloren ging. “Uit de foto’s bleek dat het daar het meest nodig was. De gemeente verstrekt ons een subsidie, waardoor ik niks hoef te betalen om mijn vloer te laten isoleren. Ze komen woensdag al langs.”

Vervolg
Het isoleren van 35 woningen in Kreileroord markeert de start van de isolatiebonus. De gemeente zit echter nog zeker niet aan haar limiet om woningen te verduurzamen. Wethouder Peters stelt dat er budget is om zeker achthonderd mensen te helpen. Inwoners die meer willen weten over de subsidie kunnen terecht op de website van gemeente Hollands Kroon.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button