
Den Helder – Fractie Pastoor houdt zich erg bezig met dierenwelzijn in de gemeente Den Helder. Eerder pleitte de fractie via schriftelijke vragen al voor een dierenziekenhuis, een campagne voor het chippen van katten en hondenspeelvelden. Nu heeft fractievoorzitter Michel Pastoor een amendement aangekondigd bij de Programmabegroting 2025, waarin hij vraagt om extra geld en middelen ten behoeve van de verbetering van dierenwelzijn.
De fractie van Michel Pastoor zou graag zien dat het college zich samen met dierenartsen/praktijkhouders en relevante organisaties inzet voor een volwaardige (grotere) praktijk of dierenziekenhuis in de gemeente Den Helder. Volgens het college is dat echter niet haalbaar. “De belangrijkste reden daarvoor is het tekort aan dierenartsen en gediplomeerde para veterinaire medewerkers. De gemeente is niet bij machte te zorgen voor voldoende en professioneel geschoold personeel en een lobby voor grotere praktijken of een dierenziekenhuis zal dit probleem niet oplossen”, aldus B&W. Daarbij benadrukt het college wel dat zij de sector zoveel mogelijk ondersteunt en alle mogelijkheden voor een goed functionerende spoedzorg onderzoekt.
Verder stelde Fractie Pastoor voor dat de gemeente jaarlijks een (aandachts)week organiseert, waarin inwoners met een gemeentelijke bijdrage hun kat kunnen laten chippen en registreren. In haar beantwoording zegt het college deze suggestie over te nemen door te onderzoeken welke effecten een dergelijke actie kan hebben. “Ook zullen wij nagaan of er daarbij sprake is van een financieel voordeel voor de gemeente indien eigenaren sneller gevonden kunnen worden”, schrijft het college. De resultaten van dit onderzoek worden betrokken bij het uitvoeringsprogramma van de Visie Dierenwelzijn 2024-2028.
Uitvoering dierenwelzijnsvisie
Vanwege het ontbreken van (extra) budget om direct met een uitgebreid uitvoeringsprogramma voor de dierenwelzijnsvisie aan de slag te gaan, kiest het college hierin voor een gefaseerde aanpak, waarbij prioriteiten worden gesteld en haalbare stappen worden gedefinieerd. Volgens Michel Pastoor is dit echter niet in lijn met uitspraken en verwachtingen van de gemeenteraad. Via een amendement op de begroting wil hij daarom een incidenteel budget van € 60.000,- inclusief extra benodigde middelen beschikbaar stellen, zodat het college direct aan de slag kan met een uitvoeringsprogramma. De begroting wordt door de raad behandeld om maandag 4 november en de dierenwelzijnsvisie met het bijbehorende uitvoeringsprogramma begin 2025.
Toch jammer dat realisme bij de gemeenteraad niet geheel doordringt…
Het zou mooi zijn als er meer dierenartsen zich in Den Helder of Julianadorp zouden willen vestigen. Alleen is er landelijk een tekort aan dierenartsen. En wil de nieuwe aanwas van dierenartsen vaak alleen maar parttime werken.
Met het bovengenoemde gegeven, kan iedereen zich bedenken. Dat als er geen dierenartsen in Den Helder willen komen wonen, dat het je ook niet lukt om in Den Helder een dierenziekenhuis te ontwikkelen. Nog even buiten de financiële haalbaarheid van een Dierenziekenhuis.
Het is de gemeenteraad niet eens gelukt om een volwaardig Ziekenhuis voor mensen te behouden…
Daarnaast hoeft de belastingbetaler niet op te draaien voor andermans huisdieren. Als je het geld niet hebt om een huisdier goed te kunnen verzorgen, dan moet je er ook niet aan beginnen. Een huisdier kost geld, en als je geen ziektekostenverzekering hebt voor je huisdier. Dan kan het heel veel geld gaan kosten…
Ook het chippen van huisdieren is de verantwoording van de eigenaar. En iedereen die katten heeft weet hoe belangrijk het chippen is. Dus dat neem je mee in de kosten, op het moment dat je een huisdier neemt.
Even terugkomend op de dierenartsen. Want het is wel verklaarbaar waarom het voor dierenartsen lastig is om zich in Den Helder te willen vestigen. Namelijk werk voor de partner…
Het is leuk wonen in Den Helder. Maar als je als hoogopgeleide dierenarts bent, en je hebt een hoogopgeleide partner. Dan wil de partner ook een leuke baan in de buurt, zonder over een karrespoor te moeten richting Alkmaar. Reistijden zijn en blijven voor veel mensen een de afweging om zich hier niet te willen vestigen.
De vijver van hoogopgeleide banen moet worden vergroot met meerdere branches, voordat onze stad ook voor de hoger opgeleide gezinnen aantrekkelijk wordt.
Het is toch van de zotte dat een huisdier debezitten voor de happy view lijkt te worden?
Hoe eenvoudig kan het soms zijn , al die onzin om een huisdier operaties te laten onder gaan let wel het is een beest.
Er word alleen maar gelet op inkomsten van de arts inplaats van gewoon eens te zeggen dat bepaalde operaties gedaan worden niet in belang van het dier maar in het belang van de verdiensten!
En daarbij AniCura is een onderdeel van mars , u weet wel van die repen !
Denk aan het gezonde verstand aan dieren leed moet geen verdien model zitten!
Wat opvalt is dat het onderwerp dierenwelzijn werd en wordt opgebracht door Fractie Pastoor. Waar zijn onze dierenambassadeur Marinus Vermooten en Samen Actief. Zij geven in woord hoog op over dierenwelzijn, maar als het er op aankomt geven zij, net als met andere onderwerpen, niet thuis. Petje af voor Fractie Pastoor dat zij de vinger aan de pols houden. Een stad die wegkijkt van dierenwelzijn is geen knip voor de neus waard. Zie hoe het nu gesteld is met o.a. opvang van dieren. In plaats van faciliteren is het meer de ogen sluiten.
Den Helder heeft niet zoveel met huisdieren, geld ervoor al helemaal niet. Dat laatste is ook niet gek, want we betalen hier immers ook – net als in een steeds groter deel van het land – geen hondenbelasting. Maar ik stoor me vooral aan de halfslachtige uitvoering van bijvoorbeeld de invoering van een nieuw hondenbeleid. Hier in de buurt is er vanalles veranderd aan de gebieden waar de hond dan wel of toch niet los mag lopen en daarvoor in de plaats hebben we nu aan de Abel Tasmanstraat een “hondenweide” gekregen. Maar aan de uitvoering zie je meteen precies hoe belangrijk wethouder Bais het allemaal vond. Ze hebben letteriljk gewoon een bordje in de grond geramd (“losloopgebied”) en zijn een keer met een grote maaier een rondje gereden door het terein (de bandensporen van de tractor sieren “de ingang” nu nog). Meer moeite wilde men er duidelijk niet in stoppen. Ik heb laatste eens een keer een poging gewaagd om met de kinderwagen even een rondje te lopen daar. Je moet het veld wel op, want anders sta je pal naast de Abel Tasmanstraat en dat wil je vaak niet met een loslopende hond, het blijven dieren die in bepaalde omstandigheden gewoon de weg op zouden kunnen rennen. Als je de hond dan bij je roept, wil je hem niet richting de weg roepen. Maar vergeet het maar, dat is echt niet te doen met een kinderwagen of rollator. Bedankt mevrouw Bais! De plekken waar we voorheen met de hond los mochten lopen, waren echt stukken beter. Gelukkig hebben we het Timor park ook nog om de hoek en dat is dan wel nog steeds een losloopgebied.
Als ik kijk naar wat ze nu eigenlijk precies gedaan hebben, vind ik het maar beschamend.
Gek dat niemand het heeft, over het fijt dat er in het weekend geen 1 dierenarts beschikbaar is, in Den Helder, of als er spoed is s,avonds, dat is pas heel belangrijk.
Dat is al heel lang zo, en dat zal voorlopig ook wel blijven. Er is immers een tekort aan dierenartsen, dus zul je iets verder moeten reizen.
Zoals we al zeiden, het is lastig om dierenartsen naar Den Helder te halen. Want als hoogopgeleid stel, zal je je hier niet zo snel willen vestigen. Want als de partner voor werk moet afzakken naar Amsterdam of verder… Dan ga je hier niet wonen.
Door de N9 (het karrespoor) is de reistijd naar Alkmaar (AZ Stadion) al 46 minuten / 44 Km. Daarna rij je in 24 minuten / 41 km naar het station in Amsterdam. Uiteraard zonder files.
Pas als de stad wat bredere mogelijkheden heeft op gebied van werk en een goede aanrijroute, dan zal je pas de hoger opgeleide gezinnen makkelijker naar Den Helder halen. Want wij vinden Den Helder geen uithoek, maar de meeste mensen onder Amsterdam vinden dat wel..
Klopt helemaal. Den Helder is qua afstand niet echt een uithoek, maar dat is het vooral vanwege de manier waarop mensen het laatste stuk moeten afleggen. De trein stopt vanaf Castricum op elk station, met de auto zit je vanaf Alkmaar met een N weg.