Defensie

Mijnenbestrijdingsvaartuigen krijgen naam havenplaatsen

Den Helder – Vlissingen, Scheveningen, IJmuiden, Harlingen, Delfzijl en Schiedam. Naar deze havenplaatsen worden de zes nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen genoemd. Dat schreef minister Kamp dinsdag aan de Kamer.

Nederland en België trokken samen op bij de aanschaf van totaal twaalf schepen. Het is gebruikelijk marineschepen de naam te geven van een zeeheld, hemellichaam of bijvoorbeeld een provincie of stad. In dit geval is gekozen voor havenplaatsen die de schepen daadwerkelijk kunnen aandoen. Dat verbindt schip en stad. De zes Belgische schepen krijgen ook stedennamen.

Startschot bouw
Er was meer nieuws over de mijnenbestrijders. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en zijn Vlaamse evenknie admiraal Michel Hofman legden namelijk de kiel van het eerste Belgische schip, BNS Oostende. De kiellegging in de Franse havenstad Concarneau betekent het startschot voor de bouw van de schepen.

De vaartuigen worden voorzien van de nieuwste technologieën. Ze krijgen een uitgebreid pakket onbemande oppervlakte- en onderwatersystemen. Zoals bijvoorbeeld aan vliegende en varende mijnenvegende drones. Daardoor hoeven de schepen niet meer zelf een gebied in te varen waar mogelijk zeemijnen en andere explosieven liggen. Naar verwachting vaart het eerste mijnenbestrijdingsvaartuig voor Nederland in 2025 Den Helder binnen.

De Belgische en Nederlandse marine werken op vele fronten intensief samen. Er zijn gezamenlijke opleidingen, trainingen en een taakverdeling bij het onderhoud van de schepen. Naast de gezamenlijk aanschaf van mijnenbestrijdingscapaciteit kopen de landen ook samen vrijwel identieke ASW-fregatten bij de Nederlandse industrie. Twee daarvan worden overigens vernoemd naar vrouwen die van grote betekenis waren voor de vrijheid van Nederland. Hiermee willigt minister Kamp een wens van het parlement in.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button