Den HelderPolitiek

Losloopgebieden Den Helder flink ingeperkt

Advertentie:

Den Helder – Het aantal losloopgebieden in Den Helder wordt door het college flink naar beneden bijgesteld. Onder andere aan de dijk en in het Timorpark mag de hond straks niet meer los. Dat bleek tijdens de Raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer woensdagavond. Er komen wel een aantal omheinde speelvelden voor terug, mogelijk één in het stadspark bij het station.

De afgelopen maanden is gewerkt aan het nieuwe hondenuitlaatbeleid. Daarvoor heeft uitgebreid participatie plaatsgevonden. De uitkomst van dit proces was dat de meeste inwoners uit Den Helder graag een beleid zouden krijgen waarbij er sprake was van een aanlijnplicht en een aantal omheinde- en open losloopgebieden. Vervolgens is het college aan de slag gegaan met het uitwerken van een beleidsplan en het vinden van de juiste locaties voor losloopgebieden.

Het resultaat is een kaart met losloopgebieden waaruit toch snel duidelijk wordt dat er sprake is van een flinke krimp wat betreft het aantal. Meerdere commissieleden vonden dit opmerkelijk. Volgens Gerrit Kooij van Behoorlijk Bestuur kan het juist tot meer problemen leiden. Ook Marije Boessenkool van GroenLinks vond de beoogde inperking te radicaal. Zeker in Julianadorp en in de binnenstad blijft er weinig over. Nico de Vos van Samen Actief vindt dat vooral erg voor ouderen. Zij kunnen niet altijd ver lopen om bij een losloopgebied te komen.

Dat er op de dijk straks geen honden meer mogen loslopen maakte ook veel kritiek los. Echter heeft het Hoogheemraadschap dit verzocht, omdat het zorgt voor te veel schade. Loslopende honden graven namelijk gaten in de dijk, zo werd tijdens de raadscommissie verteld. Wethouder Petra Bais zegt dat de gemeente hier helaas weinig tegen kan inbrengen, de dijk is niet van de gemeente. Haar partijgenoot Rogier Bruin van de VVD heeft er moeite mee dat de dijk straks geen losloopgebied meer is. Hij verzocht de wethouder de raad te infomeren over de juridische grondslag waarop het Hoogheemraadschap de gemeente oplegt een aanlijnplicht in te voeren op de dijk.

Liever kwaliteit dan kwantiteit
Volgens de beleidsambtenaar die het plan heeft opgesteld komt de afname van het aantal losloopgebieden omdat er nu veel meer eisen worden gesteld aan een goed losloopgebied. Zo is er een minimaal oppervlakte van 2000 vierkante meter en kunnen fietspaden geen losloopgebieden meer zijn. Hierdoor vervalt er veel. Ook is besloten dat er binnen 750 meter van iedere woning in Den Helder één losloopgebied moet zijn, dus ook niet meer dan één. Het is een afweging tussen verschillende belangen, merkte wethouder Bais op: “We willen een fietsvriendelijke gemeente zijn, maar ook ruimte geven voor losloopgebieden. Dat gaat niet altijd samen.”

Op de door het college gepresenteerde kaart is te zien dat er een dekkend netwerk van losloopgebieden ontstaat. Alleen in de binnenstad is er helemaal geen terug te vinden. Daarom overweegt de gemeente in het stadpark tegenover het station een omheind hondenspeelveld te realiseren. In Schagen bevallen de omheinde velden goed, al zijn er wel wat voorwaarden waar aan voldaan moeten worden. Zo wil je geen hondenveld te dicht bij woningen, vanwege mogelijke geluidsoverlast.

Naast de locatie in de binnenstad kijkt de college onder andere naar de rand van het Timorpark, het grasveld aan de Patrijzenlaan en een stuk van Quelderduyn voor een omheind hondenveld. In Julianadorp heeft het college een plek bij Snackbar De Slenk op het oog. Het volledige overzicht van nieuwe locaties is in te zien in de presentatie van het college aan de gemeenteraad. Een beter uitgewerkt overzicht van alle veranderingen wordt verwacht.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

11 reacties

  1. Ik vind persoonlijk dat ze jou ook eens moeten muilkorven met je domme gezwets

  2. Honden niet meer los op de dijk ivm met het graven van kuilen. En wat dan met die halve gare mountainbikers die de hele kruin van de dijk kapot rijden ? Gaan we daar ook eens op handhaven ?

      1. Ben als onschuldige jogger meer dan eens door een loslopende en agressief blaffende hond belaagd. Toen ik er wat van zei tegen de eigenaar kreeg ik toch een grote bek terug!

  3. Vorig jaar : een dwars door een bosloop gebied uitgezet mountainbike parcours voor een toertocht.Route bordjes werden door een paar lui op zaterdagochtend in de grond geslagen. Paar uur later een hele horde mountainbikes als gekken dwars door het losloopgebied en over de wandelpaden . Bij de gemeente gevraagd (meerdere malen ) of dit mag en of de club (RTC Dok ) daar vergunning /toestemming voor had . Ondanks herhaalde pogingen nooit antwoord op gehad.We hebben het hier wel over een officieel losloop gebied en wandelpaden.

  4. valt me altijd op dat de liefhebbers van een met hondenstront bezaaide leefomgeving (zou het bij hun thuis nou ook zo’n stinkzooi zijn als de losloopgebieden waar je s’zomers alleen maar of kokhalzend of met een gasmasker langs kan lopen?) altijd zo snel mogelijk andere onderwerpen er bij halen om zo focus maar van het onderwerp hondenstrontoverlast af te laten dwalen, paarden, muilkorven, mountainbikers, politiek….

    1. @RB jij bent ook net een hond : altijd loop je te blaffen tegen van alles en nog wat . Gelukkig bijt je niet , ouwe stadskneus !

  5. over de Kroonstraat is best nog wat te vertellen, zeker een knap stukje Den Helder, waar de historie zegeviert

Wellicht ook interessant

Back to top button