JeugdKop van Noord-Holland

Minderjarige mysteryshoppers controleren alcoholverkoop Noordkop

Noordkop – In het kader van een campagne om alcoholverkoop aan minderjarige in de Noordkop terug te dringen onderzochten gemeenten en GGD of winkels en horeca de regels wel goed naleefden. In 37,6% van de gevallen kregen de jongeren in de Noordkopgemeenten géén alcohol mee, dat is veel lager dan de 55% in 2019.

Het onderzoek liep van juli tot en met oktober 2022 en vond plaats bij zo’n 700 door de gemeente aangeleverde locaties. Deze ‘hotspots’ zijn plekken waar volgens de gemeenten veel jongeren komen. De mysteryshoppers bezochten de locaties en probeerden alcohol te kopen. De resultaten laten zien in hoeverre deze verkooppunten de leeftijdsgrens naleven. De naleving was het hoogst bij slijterijen (67,6%) en supermarkten (61,6%). Vooral zelfscankassa’s scoorden een hoog percentage (85,2%). Cafetaria’s (34,3%) en horeca (27,7%) scoorden een stuk lager. In sportkantines werd slechts 12,9% van de keren naar de leeftijd werd gevraagd. Opvallend, want in 2019 was dat nog 75%.

Terugval in resultaten
“De resultaten vallen eerlijk gezegd tegen. Het is nog steeds te makkelijk om onder de 18 jaar aan alcohol te komen”, zegt Toon Mans, burgemeester van Castricum en aanjager van de campagne. “Laat deze resultaten voor alle betrokkenen, zowel gemeenten als verkooppunten, een stimulans zijn om meer te doen aan bewustwording, preventie en handhaving”. Mans roept gemeenten op om in gesprek te gaan de verkooppunten en te onderzoeken hoe het beter kan, bijvoorbeeld door het aanbieden van “trainingen voor het personeel of de vrijwilligers”.

Het onderzoek vind elke twee jaar plaats en na een stijgende lijn van 31% in 2015 naar 55% in 2019, is er nu dus een flinke terugval te merken. Het programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’ is een project van de lange adem en de komende richten de deelnemende gemeentes zich dus voornamelijk op de sportkantines. Het programma is een samenwerking van de 16 gemeenten in Noord-Holland Noord, GGD, Veiligheidsregio, de Brijderstichting, LINK en GGZ.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Roep de scholieren op niet mee te werken aan zulke onsmakelijke methoden! Je kleine broertje verraden? Voed de jeugd er maar in op, Stalin, Ulbricht en nsb weten er alles van!

Back to top button
%d bloggers liken dit: