Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

Nog veel onzeker over gevolgen stikstofuitspraak Raad van State voor Hollands Kroon

Advertentie:

Hollands Kroon – De gevolgen van het besluit van de Raad van State om de stikstofvrijstelling voor de bouw terug te draaien heeft volgens het college mogelijk gevolgen voor bouwprojecten in de gemeente Hollands Kroon. Nog veel is onzeker, zeker rondom de Waddenzee. Stikstofberekeningen voor onder andere het project bij Camping de Gest in Den Oever en de voormalige schoollocaties in Hippolytushoef volgen nog.

Hollands Kroon had al een stikstofkaart waarop de kwetsbare gebieden te zien waren. Het overgrote deel van de gemeente is echter groen. Dit heeft te maken met de afstand tot een Natura 2000 gebied. Die kaart is volgens het college nog steeds bruikbaar voor kleinere bouwprojecten. In alle gevallen moet de initiatiefnemer nu een stikstofberekening aanleveren. Dit kost ook de gemeente en de Omgevingsdienst extra tijd en mankracht.

Voor de bouwprojecten in de groene gebieden worden weinig gevolgen verwacht: “Voor ’t Veld-Noord is berekend dat de voorgenomen ontwikkeling uitvoerbaar is, zonder dat negatieve effecten van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden optreden als gevolg van stikstofdepositie. Dat geldt voor zowel de aanleg-, als gebruiksfase. Dit geldt ook voor Lelypark en de Campus in Wieringerwerf en Dahliapark in Winkel. De verwachting is dat de berekeningen voor andere ontwikkelingen in deze gebieden eenzelfde uitkomst hebben, maar dat moet nog blijken. Elshof-Zuid in Anna Paulowna is in een eerste overleg met de Provincie als ‘groen’ gekwalificeerd”

Voor woningbouwplannen dicht bij de Waddenzee is de situatie anders. Het college is daarover dan ook onzekerder: “Berekeningen voor onder andere Camping de Gest in Den Oever (29 woningen) en de voormalige schoollocaties in Hippolytushoef (ook beiden meer dan 11 woningen) moeten nog volgen. Het is nog te vroeg nu al conclusies te kunnen trekken over eventuele vertragingen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button