Hollands KroonPolitiek

Verbod vrachtverkeer Oosterweg niet mogelijk, college onderzoek lengtebeperking

Nieuwe Niedorp – Het college van de gemeente Hollands Kroon zegt dat het niet mogelijk is om de Oosterweg en de Westerweg bij Nieuwe Niedorp af te sluiten voor vrachtverkeer. Dit had lokale partij LADA & Anders gevraagd nadat er flinke schade was ontstaan aan de muur van de historische sluis die de Oosterweg en de Dorpsstraat verbindt. Wel wil de wethouder onderzoeken of het invoeren van een lengtebeperking mogelijk is.

LADA & Anders diende begin november vragen in bij het college. Volgens de partij van fractievoorzitter Henk van Gameren gebeurt het regelmatig dat vrachtwagens vastlopen op de brug. Het is er gewoonweg te krap en het is daarom noodzakelijk een inrijverbod voor vrachtverkeer in te stellen: “Het probleem is dat het steeds groter en zwaarder wordende vrachtverkeer vanaf de Hartweg via de Oosterweg het dorp wil inrijden. Op de smalle Oosterweg zorgt dat ook voor problemen met tegemoetkomend verkeer waardoor het elkaar passeren vooral in het stuk tussen de Boomerbrug en de sluis voor gevaarlijke situaties zorgt door de smalle, steile berm aan de slootkant.”

Het college is het voor een deel eens met LADA & Anders. Hoewel zij bekend is met de schade aan de brug is het niet zo dat de locatie bij de gemeente bekend staat als een plek waar verkeer vaak vastloopt. Ook zijn de Oosterweg en de Westerweg, gebaseerd op de beschikbare gegevens, geen onveilige situaties.

Omdat de bedrijven aan de Oosterweg en Westerweg bereikbaar moeten blijven voor vrachtverkeer is het niet mogelijk een totaal verbod in te stellen. Een onderbord met ‘Uitgezonderd bestemmingsverkeer’ is volgens het college ook niet wenselijk, omdat dit niet te handhaven valt. Op dit moment staat er op de kruising vanaf de Dorpsstraat naar de Westerweg een lengtebeperking van acht meter. De gemeente gaat onderzoeken of dit passend is en of het mogelijk is eenzelfde soort beperking in te stellen voor de kruising met de Oosterweg.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button