Den HelderJeugd

‘Voorbeeldpleegouder’ blijkt verdachte in ontuchtzaak

Advertentie:

Den Helder – Een Helderse pleegvader, die op initiatief van de gemeente en jeugdzorgorganisatie William Schrikker op deze website is verschenen om aandacht te vragen voor de ‘Week van de Pleegzorg’, blijkt door het Openbaar Ministerie vervolgd te worden voor ontucht met een minderjarige. Kort geleden interviewde Regio Noordkop de man, waarna familieleden van het slachtoffer aan de bel trokken.

Eind oktober benaderde de gemeente Den Helder de redactie van Regio Noordkop met het verzoek om aandacht te besteden aan de ‘Week van de Pleegzorg’, tussen 2- en 9 november. Omdat er een schrijnend tekort is aan pleegouders wilde de gemeente graag meer bekendheid geven aan de actieweek. De afdeling communicatie deed het voorstel voor een gezamenlijk interview met een pleeggezin uit Den Helder en wethouder Pieter Kos. Een medewerker van William Schrikker nam ook contact op om enige achtergrond informatie te verstrekken en was aanwezig bij het gesprek met het gezin.

De pleegouders van het gezin dragen zorg voor hun eigen kleinkind. Een veelvoorkomende vorm van pleegzorg genaamd netwerkpleegzorg. Hun kleinkind woont al negen jaar bij hen in huis, sinds enkele weken na de geboorte. William Schrikker heeft verzocht het interview voor publicatie te lezen, mede omdat er sprake is van een gevoelige verhouding tussen de pleegouders en de biologische ouders. Aan dit verzoek is gehoor gegeven. Vervolgens is het stuk gepubliceerd op de website van Regio Noordkop.

Kort na publicatie van het artikel, binnen enkele uren, ontving de redactie berichten van een persoon die het stuk met grote verbazing had gelezen. De pleegvader van het gezin, ook zichtbaar op de foto bij het artikel, zou namelijk verdachte zijn in een ontuchtzaak met een minderjarige en daarvoor al hebben vastgezeten. Dat hij nu gepresenteerd werd als ‘voorbeeldpleegvader’ was volgens de melder schandalig. De persoon in kwestie is een familielid van het vermeende minderjarige slachtoffer. Hierop is het artikel van de website gehaald en contact gezocht met het OM.

Openbaar Ministerie bevestigt vervolging
Het OM bevestigt de beschuldigingen, maar wil weinig kwijt over de zaak: “We kunnen slechts melden dat een 54-jarige man uit Den Helder wordt verdacht van ontucht met een minderjarige. Het OM is voornemens hem hiervoor strafrechtelijk te vervolgen. Meer dan dit kan ik op dit moment niet zeggen”, aldus woordvoerder Marleen van Fessem. Daarmee is de zaak natuurlijk niet afgedaan, want hoe kan iemand die van zoiets beschuldigd wordt nog steeds actief zijn als pleegvader en waarom biedt William Schrikker hem aan als gesprekspartner voor een interview?

Directeur van de jeugdorganisatie, Hugo van de Kamp, zegt daar weinig over. Hij biedt wel zijn excuses aan: “Helaas kunnen wij vanwege de privacy van betrokkenen geen inhoudelijk commentaar geven. Wel wil ik mededelen dat de ernst van de beschuldigingen aanleiding zijn geweest voor ons om na te gaan in hoeverre deze op waarheid berusten. In het licht van de beschuldigingen was het achteraf gezien geen goede keuze om dit pleeggezin op dit moment te laten interviewen. Voor deze inschattingsfout wil ik mijn excuses aanbieden.” De gemeente Den Helder geeft aan niks te hebben geweten over de situatie en dat zij zelf is benaderd door William Schrikker.

Vervolgstappen onbekend
Over de vraag hoe het kan dat iemand die van ontucht verdacht wordt nog steeds pleegouder kan zijn van een negenjarig kind zegt Van de Kamp: “William Schrikker volgt in haar procedures en werkprocessen de vigerende wet en regelgeving. Dit betekent dat wij álle signalen van onveiligheid en dus óók de bovenstaande zorgvuldig met het hele professionele netwerk en in multidisciplinair verband en in samenwerking met andere instanties afwegen. Het is ook mogelijk, indien gewenst, om een tussentijdse screening in te zetten.”

De woordvoerder van het OM zegt dat zij over de wettelijke mogelijkheden beschikt om het bestuur van William Schrikker te informeren over verdenkingen wanneer er sprake is van een situatie waarbij dit van belang is. In dit geval is dit echter niet gebeurd. Wel is de zaak in oktober 2021 al door de politie bij Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling, gemeld. Wat de organisatie met de melding heeft gedaan kan zij niet openbaar maken.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Klinkt bekend, als het op verantwoordelijkheid nemen aankomt de privacy in stelling te brengen…op die manier blijft het een puinhoop bij de kinderbescherming. Overigens zonder die privacy kan je ook je ontslag nemen als je zo faalt!

Wellicht ook interessant

Back to top button