Den HelderPolitiek

Harmen Krul verlaat Helderse politiek en wordt Tweede Kamerlid (update)

Advertentie:

Den Helder / Den Haag – CDA-fractievoorzitter Harmen Krul gaat Den Helder verruilen voor Den Haag en wordt Tweede Kamerlid. Afzwaaiend Kamerlid Raymond Knops heeft dat dinsdagmorgen bij WNL bekend gemaakt. Door het vertrek van Knops uit de politiek komt er bij het CDA een zetel vrij en de Helderse Krul heeft de positie als parlementariër geaccepteerd.

Krul deed bij de Tweede Kamerverkiezingen mee en stond op de 21ste plek voor het CDA. De christendemocraten haalden vervolgens 15 zetels binnen, niet voldoende dus voor een plek in de Kamer voor de Nieuwedieper. Echter zijn er na de verkiezingen meerdere Kamerleden gestopt, waardoor er tussentijds vacatures ontstonden. Nog voor het weekend maakte Kamerlid en oud-staatssecretaris Raymond Knops bekend dat hij zou vertrekken uit de Kamer. De ex-militair wordt bestuursvoorzitter van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV), een lobby-organisatie voor de defensie-industrie. Het was een paar dagen onduidelijk wie zijn opvolger zou worden.

In het ochtendprogramma van WNL heeft Knops uiteindelijk het nieuws bekend gemaakt: Krul heeft ‘ja’ gezegd en volgt hem op in de Kamer. Net als Knops heeft Krul een achtergrond bij defensie. Hij is op dit moment nog steeds actief militair bij de Koninklijke Marine. Volgens de voormalig staatssecretaris is dat toeval, maar hij is er wel blij mee: “Ik heb hem een aantal jaren geleden ook aangespoord om de politiek in te gaan omdat ik vond dat hij talent heeft. Dit soort mensen hebben wij nodig. Ik vind het heel bijzonder dat hij me mag gaan opvolgen”, aldus Knops bij WNL.

Zin in en dankbaar
“Ik heb er ongelofelijk veel zin in om een stukje Den Helder naar Den Haag te brengen. Verder ben ik heel erg dankbaar voor alle jutters en Nieuwediepers die mij de afgelopen jaren ondersteund en geholpen hebben om dit mogelijk te maken.” Krul is zondagochtend te gast in het Regio Noordkop radioprogramma De Week op Zondag om zijn vertrek naar Den Haag toe te lichten en om terug te blikken op zijn Helderse periode.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

4 reacties

 1. Heeft kennelijk de verkeerde opleiding gekozen als je eerst marine officier wordt en vervolgens de politiek in gaat. Heeft dus een plaats op het KIM bezet gehouden voor iemand die wél wil varen. Onbegrijpelijk voor mij.

 2. En dan durft hij ook nog zijn dank uit te spreken aan, en ik citeer, ‘alle jutters en Nieuwediepers die mij de afgelopen jaren ondersteund en geholpen hebben om dit mogelijk te maken’! Met andere woorden: aan de mensen die een stem op hem uitbrachten in de verwachting dat hij in de gemeenteraad zou plaatsnemen en de termijn zou volmaken….. En nu doet hij alsof de kiezers maar één verheven doel voor ogen hadden: hem ondersteunen om de landelijke politiek in te gaan. Een ware politicus: hij is in staat de werkelijkheid zo te verdraaien dat het in zijn kraam te pas komt. Wat dat betreft is hij goed op zijn plaats in de Tweede Kamer.

 3. Als Harmen Krul aankomende zondag in het Programma “De week op Zondag” verschijnt, zal hij zijn eerdere uitspraken via deze media wellicht is moeten toelichten;

  15 januari 2022
  “Haagse Klucht
  Krul stond bij de Tweede Kamerverkiezingen op de 21e plek bij het CDA. De partij kreeg uiteindelijk 15 zetels. Robert Klein, lijsttrekker van de nieuwe partij Helders Geluid, had in de eerste aflevering van De Nieuwsraad voor Krul de vraag achtergelaten of hij Den Helder zou verlaten voor Den Haag, mocht de kabinetsformatie er toch voor zorgen dat hij wat plekjes opschoof. Krul reageert ontkennend. Die boot lijkt inmiddels vertrokken, hij wil niet vlak voor de verkiezingen opeens vertrekken. Daarnaast acht Krul het niet meer reeël, er zouden nog vier mensen moeten doorschuiven. Daarbij heeft hij geen goed woord over voor de gebeurtenissen die zich in Den Haag sinds de verkiezingen hebben voltrokken. Dat had volgens hem niets meer met politiek te maken: “Dan heb ik het over het feit dat de formatie heel lang heeft geduurd, maar ook over de klucht die heeft plaatsgevonden sinds de kwestie ‘Pieter Omtzigt, functie elders’. Ik vind het ronduit belachelijk. Als ik nog ambities had om naar Den Haag te gaan had ik me overigens ook niet gekandideerd als lijsttrekker in Den Helder.” Einde citaat”

  De ambitie om alsnog naar Den Haag te gaan had Harmen Krul na eigen zegge dus achter zich gelaten. Mede door de gebeurtenissen met Pieter Omtzigt. Lacht Harmen straks een Krul in zijn lul, en stapt hij direct over naar fractie Omtzigt of blijft hij het CDA trouw?

  Als hij bij het CDA blijft is het puur een centenkwestie, en zal hij als jaknikker ten tonele verschijnen. Of kiest hij voor Pieter Omtzigt. In de wetenschap dat de mogelijkheid bestaat, dat zijn politieke loopbaan eindigt in maart 2025. Als Pieter Omtzigt geen nieuwe partij zal oprichten.

  Als het een echte vent is kiest hij voor Pieter Omtzigt. Immers zat hij in het #Teamomzigt ten tijde van de tweedekamerverkiezingen. En niet in #teamdejonge. Ook onze vuurtoren besprak hij met Pieter Omtzigt en niet met de fractie van het CDA.

  Heeft Harmen Krul de ballen, om de overstap te maken naar Pieter Omtzigt en daadwerkelijk iets te bereiken voor ons Den Helder. Of wordt hij inderdaad een van de Jaknikkers van het CDA en is hij ons binnen een week weer vergeten.. Want Den Helder komt niet dichter bij Den Haag te liggen, in een coalitiepartij waar alles is dichtgetimmerd en een eigen mening geen enkele invloed meer heeft.

  Want het CDA regeert immers met D66, waar democratie de laatste tijd ver te zoeken is..

 4. Let op mijn woorden : hij kiest wat het beste is voor zijn eigen bankrekening .Net als al die zwetsers die zogenaamd ons land besturen voor ons burgers.

Wellicht ook interessant

Back to top button