Hollands Kroon

Huisartsenpraktijk Middenmeer gaat uitbreiden

Advertentie:

Middenmeer – De Huisartsenpraktijk van dokter Bouwmans in Middenmeer gaat uitbreiden. Het patiëntenbestand van de praktijk is dusdanig groot geworden dat zij geen ruimte meer hebben in het huidige pand om de bedrijfsvoering goed uit te voeren. Een alternatieve locatie is niet gevonden. Er worden daarom drie nieuwe behandelkamers gebouwd bij het pand aan de Oester 31. Volgens de beleidsregels zijn er onvoldoende parkeerplekken, maar het college besluit een hardheidsclausule toe te passen vanwege het maatschappelijk belang.

De praktijk aan de Oester 31 is de enige huisartsenpraktijk in Middenmeer. Volgens dokter Bouwmans neemt het aantal patiënten toe. Door vergrijzing, maar ook door nieuwbouw en de toestroom van arbeidsmigranten. Het college schrijft dat het vanwege het huisartsentekort in Noord-Holland belangrijk is dat de gemeente meewerkt aan het vergroten van de praktijk. Naast drie huisartsen zit er ook een apotheek in het pand. Ook worden diverse ruimtes verhuurd aan andere zorgaanbieders die niet over een eigen pand beschikken in Middenmeer, maar op deze manier wel zorg kunnen verlenen aan de inwoners. De huisartsen leiden zelf ook nieuwe huisartsen op. Al met al heeft de praktijk dus een groot maatschappelijk belang, zo oordeelt het college.

Om de groei van het aantal patiënten op de vangen wil dokter Bouwmans zijn praktijk uitbreiden. In totaal gaat het om drie nieuwe behandelkamers. Volgens de parkeernorm van de gemeente is voor een huisartsenpraktijk per behandelkamer ten minste 3,25 parkeerplek noodzakelijk. Afgerond betekent de uitbreiding dus dat er tien extra parkeerplekken moeten worden aangelegd. Dat blijkt in de praktijk niet mogelijk: “Op eigen terrein zijn op dit moment vijf parkeerplaatsen aan de voorzijde van de praktijk gerealiseerd. Door deze parkeervakken niet schuin, maar recht aan te leggen kunnen er maximaal zeven parkeerplaatsen gerealiseerd worden.”

Uitbreiding van ruimte, niet van zorg
Hoewel de parkeerdruk in de wijk al hoger is dan gewenst besluit het college toch haar medewerking te verlenen aan de uitbreiding. Het belang van voldoende huisartsenzorg in Middenmeer weegt zwaarder dan eventuele parkeerdrukte. Via een hardheidsclausule mag het college ervoor kiezen om af te wijken van het geldende parkeerbeleid, wanneer hiermee een groter belang wordt gediend. De huisartsenpraktijk heeft de gemeente toegezegd met omwonenden in gesprek te gaan.

Volgens Bouwmans is er geen sprake van een uitbreiding van het aantal huisartsen. De uitbreiding van het aantal spreekkamers heeft vooral te maken met de hoeveelheid zorg dat wordt aangeboden: “We hebben vaak twee huisartsenspreekuren tegelijk, een huisarts in opleiding, een praktijkondersteuner somatiek, een praktijkondersteuner GGZ, een behandelspreekuur voor de assistente en momenteel ook een verpleegkundig specialist in opleiding. Soms werken er ook coassistenten geneeskunde en wij hebben extern ook nog een verloskundige en een podoloog in ons pand.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button