112Den Helder

OM eist 20 maanden cel voor afhandig maken van bankpassen van hoogbejaarden

Julianadorp – Het Openbaar Ministerie heeft 20 maanden cel geëist voor een 30-jarige man uit Julianadorp die zich in maart 2021 schuldig heeft gemaakt aan bankmedewerkersfraude. Hij maakte grote hoeveelheden geld afhandig van hoogbejaarde mensen.

“Deze verdachte heeft op doordachte en doortrapte wijze bejaarde, kwetsbare slachtoffers opgelicht en geldbedragen van de rekeningen van de slachtoffers weggenomen”, motiveerde de Officier van Justitie de strafeis van 20 maanden dinsdag. “Hij heeft puur uit financieel gewin gehandeld.” De 30-jarige man uit Julianadorp deed zich telefonisch voor als bankmedewerker en belde hoogbejaarde mensen op dat er iets mis was met hun bankpas. Vervolgens kwam hij bij zijn slachtoffers langs om de bankpassen te stelen. Hij is herkend aan de hand van verschillende camerabeelden.

Tegen de 30-jarige kwamen negen aangiftes binnen van slachtoffers uit onder andere Deventer, Hengelo en Enschede. In zeven zaken vindt het OM dat er voldoende bewijs is dat de man betrokken is geweest bij het afhandig maken van de bankpas en de bijbehorende pincode. Hiermee werden bij geldautomaten bedragen tussen de 1000 en 6150 euro opgenomen. Ook kocht hij voor ruim 1500 euro aan sigaretten, waarbij hij de verkoopsters vertelde dat hij ‘een aantal weken ging varen en voor al zijn collega’s sigaretten moest kopen.’

‘Grote inbreuk op vertrouwen’
“Met zijn handelen heeft hij de slachtoffers financiële schade toegebracht en een grote inbreuk gemaakt op hun vertrouwen in de medemens”, benadrukte de officier van justitie. “Daarbij weeg ik mee dat de slachtoffers in hun eigen huis, de plek waar je je veilig moet voelen, zijn opgezocht en opgelicht. Deze feiten veroorzaken niet alleen bij de directe slachtoffers onrust, maar ook op grotere schaal in de maatschappij”

De man heeft een fors strafblad en werd eind 2022 door het Gerechtshof nog veroordeeld voor oplichting tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan 2 jaar voorwaardelijk. De rechtbank moet bij de hoogte van de op te leggen straf rekening houden met dit recente arrest. De eerdere veroordeling en de straf die nu opgelegd wordt, mogen samen niet hoger uitvallen dan de straf die opgelegd had kunnen worden als beide zaken tegelijkertijd behandeld waren. Maar volgens de officier van justitie is dit strafmaximum nog lang niet bereikt. Er is nog ruimte voor het opleggen van een gevangenisstraf van 20 maanden en deze straf is passend, aldus de officier van justitie.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button