Hollands Kroon

Duurzaam doet ’t in Hollands Kroon

Advertentie:

Anna Paulowna – Het moet gezegd, Hollands Kroon heeft een indrukwekkend pakket aan maatregelen om de energietransitie in de gebouwde omgeving tot een succes te maken. Recent maakte Regio Noordkop al melding van de drieduizend warmtescans die dit jaar in Hollands Kroon gemaakt worden door het bedrijf ‘Warmtescan’, waarbij de resultaten gratis in een rapport aan inwoners wordt aangeboden over de ‘warmtelekkage’ van hun huis. Ondanks deze geste, die vooral inwoners van oudere huizen veel inzicht geeft in waar isolatie het meeste effect heeft, is de warmtebeeldfoto slechts één onderdeel van een veel bredere aanpak die Hollands Kroon heeft voor energiebesparing.

Zo heeft Hollands Kroon ‘kansgebieden’ geselecteerd waar ze intensief aan het werk gaan vanuit het adagium ‘zien is geloven’. Inmiddels hebben zo’n honderd inwoners uit deze ‘kansgebieden’ hun woning hiermee laten isoleren. De selectie van de kansgebieden wordt gebaseerd op data zoals lage inkomens, beperkte woz-waarde en grote isolatiekansen. Daarnaast wordt alle communicatie doorgelicht door een gedragspsychologisch bureau met als doel ook mensen te bereiken die nu nog weinig of geen kansen pakken.

Isolatiebonus
Isoleren is niet zelden een ramp voor nestelende vogels onder de dakpannen en vleermuizen in spouwmuren, daarom laat Hollands Kroon in alle dorpen natuuronderzoek uitvoeren, een voorwaarde om te starten met isoleren. Vanwege de oppervlakte van de gemeente wordt daar drie jaar voor uitgetrokken. Ecologen gaan elk voorjaar op pad, zodat het isolatiebedrijf in het najaar kan starten. Het isolatiebedrijf wordt geworven via een aanbesteding, waarbij de betaling van isolatie ook zo veel als mogelijk rechtstreeks met het bedrijf geregeld wordt en bewoners er geen omkijken naar hebben.

Een groot deel van de kosten worden gedekt uit de isolatiebonus (1000 euro en bij energiearmoede minstens 2000). Anders dan landelijke subsidies, kunnen inwoners van Hollands Kroon met de isolatiebonus ook zelf aan de slag. De gemeente betaalt dan de materiaalkosten die wel aan bepaalde eisen moet voldoen.

Actieve benadering
Om bewoners te betrekken bij de energietransitie in de gebouwde omgeving organiseert Hollands Kroon niet slechts informatiebijeenkomsten, maar bellen energiecoaches ook huis aan huis aan en stemmen de wijze van isoleren persoonlijk met inwoners af. Ze helpen inwoners met advies en zo nodig met het aanvragen van offertes of het regelen van subsidies. Huurders en woningeigenaren die al de eenmalige energietoeslag ontvingen, kunnen voor 70 euro tochtstrips en andere materialen ‘shoppen’. Ook wordt er gestart met ‘energieklussers’, die deze voorzieningen aanbrengen bij inwoners die dit zelf niet kunnen. Daarbij wordt er samengewerkt met Probedrijven en Wonen Plus Welzijn. Een van de afgeleide doelstellingen is daarbij dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan vinden in de energietransitie.

In maart wordt gestart met een collectieve inkoop van zonnepanelen, glas en bodemisolatie voor alle inwoners. In het najaar volgen warmtepompen. Om bewoners daarop attent te maken ondersteunt de gemeente Hollands Kroon dat onder meer met webinars vanuit het Duurzaam Bouwloket.

Educatie en maatschappelijk vastgoed
Er is nog meer, zoals de junior energiecoach en junior klimaatcoach voor de basisscholen, de dag van de toekomst, de inzet van ‘buurkracht’ om buurtcollectieven te ontwikkelen, de permanente dienstverlening van het Duurzaam Bouwloket en deelname aan de duurzame open huizenroute. Daarnaast ondersteunt de gemeente het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed zoals musea, sportinstellingen en dorpshuizen.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button