Hollands Kroon

SOS Dolfijn vangt op Texel gestrande bruinvis op

Anna Paulowna – SOS Dolfijn heeft een op Texel gestrande bruinvis opgevangen. Het zoogdier spoelde maandagochtend aan bij Paal 9 en werd door Ecomare met een speciale brancard vervoerd naar Den Helder. Daar is de bruinvis overgeleverd aan SOS Dolfijn, dat het dier in Anna Paulowna in bewaring heeft genomen.

Sinds vorig jaar beschikt SOS Dolfijn over een volledig ingerichte opvang voor deze dieren in Dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna. De bruinvis die vandaag op Texel strandde is de eerste die daar verzorgd gaat worden. Het transport van de bruinvis naar Anna Paulowna nam niet zoveel tijd in beslag. Daarbij moest de bruinvis wel constant nat gehouden worden; op het droge wordt het namelijk al snel te warm voor de dieren. Door de bruinvis steeds te overgieten met water, wordt dat voorkomen.

Eenmaal aangekomen bij SOS Dolfijn bleek de bruinvis een vrouwtje te zijn. Volgens directrice Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn is het een ‘pittige tante’. De kleine walvis heeft de naam Tess gekregen, als verwijzing naar Texel. Van den Berg: “De eerste dagen van een behandeling zijn altijd spannend. De bloedwaarden tonen aan dat ze een ontsteking heeft. Ook is haar ademhaling hoog en vermoedelijk kampt ze met een longontsteking. Momenteel moet Tess continu ondersteund worden in het water, omdat ze te zwak is om volledig zelfstandig te zwemmen.”

Dierverzorger Saskia Visser houdt de bruinvis nat tijdens het transport.
Dierverzorger Saskia Visser houdt de bruinvis nat tijdens het transport.
Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button