Cultuur/NatuurKop van Noord-Holland

Landschap Noord-Holland zoekt enthousiaste vrijwilligers

Handen uit de mouwen in de natuur van de Noordkop

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Landschap Noord-Holland is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die zich willen inzetten voor de natuur. De stichting beschermt natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed in Noord-Holland. Dit gebeurt in ongeveer honderd eigen natuurgebieden met bevlogen medewerkers en heel veel vrijwilligers.

Landschap Noord-Holland beheert in de Noordkop diverse fraaie natuurgebieden zoals Grafelijkheidsduinen, Mariëndal, Balgzand, Kruiszwin en Wildrijk. Deze gebieden bestaan onder andere uit duinen met dennenbos, vele mossen, rietorchissen en de zeldzame tapuit, en bloemrijke duingraslanden met waterpartijen die vele soorten vogels aantrekken, waaronder grutto’s en tureluurs. Het beheerteam is gehuisvest in bezoekerscentrum De Helderse Vallei. Veel werkzaamheden in deze natuurgebieden worden uitgevoerd door een vrijwilligersgroep, voor deze groep zoekt Landschap Noord-Holland versterking.

De vrijwilligers werken een groot deel van het jaar op maandagmiddag van 13:00 uur tot ongeveer 16:30 uur onder begeleiding van een boswachter. Alleen in de periode van half maart tot eind juni worden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd in verband met het broedseizoen. Het werk is divers, van boompjes uitsteken tot graslandjes en rietveldjes maaien en harken. Daarnaast worden jaarlijks een oeverzwaluwenwand en broedeilandjes voor vogels klaargemaakt voor het broedseizoen. Vrijwilligers ervaren de bezigheden als gezellig en daarnaast leveren zij een directe bijdrage aan de nabije natuur.

Teamverband en conditie
Een vrijwilliger natuurbeheer en terreinonderhoud moet in teamverband kunnen werken. Een redelijke conditie is belangrijk voor het omgaan met handgereedschap, zoals hand- en beugelzaag, hark en hooivork. Ervaring met machinaal werken is een pré, maar geen noodzaak. Verder vraagt Landschap Noord-Holland belangstelling voor en affiniteit met natuur en met het werk van Landschap Noord-Holland.

De stichting biedt zinvol en leuk werk op unieke locaties met mensen die hetzelfde doel nastreven: een mooier Noord-Holland. Daarnaast hebben vrijwilligers de mogelijkheid om kennis op te doen en wegwijs te worden in de natuurgebieden van Landschap Noord-Holland. Materiaal, kleding, werkhandschoenen, gereedschap en Arbo-voorzieningen worden verzorgd. Ook is er de mogelijkheid om cursussen te volgen voor natuurkennis of bediening van gereedschappen en machines en krijgen vrijwilligers een blik in de keuken van een natuurbeschermingsorganisatie en het vak van boswachter. Begeleiding wordt ook geboden.

Mensen met belangstelling of die meer willen weten, kunnen contact opnemen met boswachter Chris van der Vliet: c.vandervliet@landschapnoordholland.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button