Den HelderJeugd

Solarteam Lyceum aan Zee bouwt verder aan zonneboot

Den Helder – De negen leerlingen uit VWO5 van het Lyceum aan Zee zijn ondanks dat de scholen dicht zijn nog steeds bezig met de voorbereidingen voor de Youth Solar Challenge 2020. Ze bouwen hiervoor een eigen boot op zonne-energie, waarmee de groep gaat strijden tegen andere deelnemende scholen uit heel Nederland.

Het team bestaat uit Olivia Lenselink, Jayde Navis, Mathijn Brink, Finn Braat, Vidhusan Kandiah, Sonny Kloosterman, Jonas Rensmaag, Jesper Pijnacker en Thom de Porto. Voor het maken van de boot hebben ze bouwpakketten gekregen. Deze bouwpakketten bestaan uit alle componenten van de boot, dit zijn zowel de houten als de elektrische componenten. “De componenten moeten we zelf allemaal op een zo efficiënt en praktische mogelijke manier in elkaar zetten”, laat Jesper weten.

Het bouwen van de boot vereist een goede samenwerking en planning. Voor een goede samenwerking is het team opgedeeld in twee groepen. Het PR-team regelt alle zaken die geen betrekking hebben op de bouw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de sponsorwerving en de financiële zaken. Het andere team, het bouwteam, focust zich volledig op de bouw van de boot. Zij zorgen er dus voor dat alle componenten in elkaar komen te zitten. De twee groepen ondersteunen elkaar waar nodig. Dit betekent dus dat de leden van het PR-Team ook hier en daar wat onderdelen van de boot in elkaar zetten.

Planning
Een goede planning houdt in dat elk teamlid op de hoogte is van de afspraken. “Daarnaast proberen we voldoende tijd aan alle zaken met betrekking tot de boot, te besteden”, aldus Jesper. “Dit doen wij door zo nu en dan bouwdagen op doordeweekse dagen te houden en zo nu en dan in onze vrije tijd aan de boot te werken.”

Normaal gesproken werd veel gewerkt direct na schooltijd, maar nu de scholen vanwege corona gesloten zijn, wordt het anders aangepakt. “Eigenlijk zouden we eind mei al de eerste race varen, maar die is vorige week afgelast”, vertelde Mathijn op LOS radio. “En de tweede inmiddels ook, maar vooralsnog gaat de derde race wel door. Die staat gepland voor 19 en 20 juni in Naaldwijk. Dat wordt gewoon een feestweekend, met z’n allen op de camping een weekendje genieten.” Wie namens het team de boot mag varen is nog niet bekend. “We moeten nog twee leden kiezen die worden opgeleid tot schipper”, laat Olivia weten.

Ze gaan op dit moment natuurlijk niet naar school, wat betekent dat voor het project? “We werken wel aan de boot, maar niet meer op school. Hij is maandag verplaatst naar een loods en daar bouwen we dan met twee personen per keer verder”, licht Mathijn toe. Nieuwsgierig? Het team sponsoren? Kijk op Instagram (Solarteam.lyceumaanzee), Facebook en LinkedIn. E-mailen kan ook: solarteam@scholenaanzee.nl.

Luister via onderstaande player naar een interview met Mathijn en Olivia.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

1 reactie

Back to top button
%d bloggers liken dit: