Den HelderPolitiekVideo

Gemeente Den Helder lanceert participatieplatform met winactie van € 1250,-

Den Helder – Wethouder Pieter Kos en burgemeester Jan de Boer hebben woensdag een nieuw digitaal participatieplatform gelanceerd. Op ingesprek.denhelder.nl kunnen inwoners van Den Helder in de toekomst over verschillende projecten hun stem laten horen. Het eerste project gaat meteen van start. Met de actie ‘Aandacht voor elkaar’ gaat de gemeente drie initiatieven die tijdens de Corona crisis kwetsbare personen helpen, eenzaamheid verlichten of verveling tegen gaan waarderen met een bedrag van €1250,-.

Het participatieplatform
Alle inwoners van de gemeente Den Helder kunnen zich inschrijven op het platform. De huidige werking is dat de gemeente initiatieven plaatst waar door burgers op gereageerd kan worden. In de toekomst wil de gemeente het mogelijk maken dat burgers zelf ook initiatieven kunnen indienen. Wethouder Pieter Kos gaf woensdag ochtend een uitleg aan de pers: “Op ingesprek.denhelder.nl komen projecten te staan waarover onze inwoners en partners hun mening kunnen geven, ideeën kunnen aandragen of op een andere manier hun stem kunnen laten horen. Bijvoorbeeld over de inrichting van een speeltuin, een bomenplan, vernieuwing van een straat of de ontwikkeling van een visie op warmte. Alles wat met hun leefomgeving te maken heeft.” Deze hernieuwde vorm van participatie is een concrete actie uit de verbeteragenda Bestuurlijke vernieuwing.

Soortgelijke platformen worden in veel gemeenten al ingezet. Het is voor gemeenten een manier om burgerinitiatieven en publieke opinie in kaart te brengen en te steunen. Hoewel het vaak dezelfde betrokken burgers zijn die reageren op dergelijke participatievormen geeft de gemeente Den Helder aan dat zij denken dat deze digitale manier van inspraak ook veel mensen zal trekken voor wie de drempel om fysiek vergaderingen of inspraakavonden bij te wonen te hoog is. De nieuwe website van de gemeente is daarnaast bewust simpel en toegankelijk opgezet, waardoor eenieder zich zonder moeite zou moeten kunnen aanmelden. Ook is er een video (zie onderaan dit bericht) door de gemeente gepubliceerd met aanvullende toelichting op het platform.

Aandacht voor elkaar
Het eerste initiatief is reeds gelanceerd. Burgers, instanties, verenigingen of anderszins betrokkenen in de gemeente Den Helder kunnen op het platform hun eigen bijdrage delen waarin aandacht voor de ander centraal staat. Dit mag een bijdrage uit het afgelopen jaar zijn, maar ook een beoogde actie voor in de toekomst. Anderen kunnen via het platform vervolgens aangeven welk initiatief volgens hen een bedrag van €1250 verdient. De drie initiatieven met de meeste steun ontvangen van de gemeente het geldbedrag. Hiermee hoopt de gemeente over te brengen dat positiviteit en steun voor een ander zeker gedurende de Corona crisis hoogst nodig is. “Het is belangrijk dat we, zoals nu met de coronapandemie, naar elkaar om blijven kijken. Gelukkig doen we dat in Den Helder. Er zijn acties geweest en nog gaande die positiviteit brengen voor mensen in de buurt, de wijk of misschien zelfs in de hele gemeente. Zoals boodschappen doen voor (meerdere) mensen, spellen die zijn ontwikkeld en plezier brengen, activiteiten die jongeren, ouderen en kwetsbaren uit een isolement hebben gehaald. Die zetten we graag in het zonnetje”, aldus burgemeester Jan De Boer.

Tot 21 april kunnen er initiatieven worden aangemeld. Vervolgens zal de gemeente controleren of de ingediende acties voldoen aan de voorwaarden, waarna er vanaf 3 mei tot 19 mei kan worden gestemd. Op 31 mei zullen de drie ideeën met de meeste stemmen bekend worden gemaakt. Deze drie ideeën zullen ieder €1250,- ontvangen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Lijkt fantastisch. Echter het wordt een wassen neus en een benadrukking dat de politieke partijen en de gemeenteraadsleden ons niet meer vertegenwoordigen. Alle macht naar B&W. Is dat zo moeilijk om in te zien ? Bovendien doen D66 en GL ( CPN) niet aan democratie.

Back to top button
%d bloggers liken dit: