Kop van Noord-Holland

Afrijden na een lockdown blijkt kansrijker

Advertentie:

Kop van Noord-Holland – Vlak na een lockdown steeg het slagingspercentage voor het rijexamen aanzienlijk. Zo haalden in de eerste week na de voorjaars-lockdown van 2020 bijna 2 op de 3 kandidaten hun rijbewijs bij het CBR. Het slagingspercentage is zo’n 15% hoger dan het gemiddelde voor de pandemie. Dit blijkt uit een onderzoek van FBTO, op basis van cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Ook in de week na de tweede lockdown slaagden opvallend veel kandidaten voor het autorijbewijs (57,8%). Naast de lockdownperiodes blijken de kerst- en de meivakantie een goed moment om af te rijden. Voor corona lag in de ‘gemiddelde meivakantie’ het slagingspercentage tot 1,8% hoger dan gemiddeld. In de eerste en laatste week van het jaar vertrokken zelfs tot 2,4% meer kandidaten met een rijbewijs bij het CBR.

Per rijschool zijn er grote verschillen. Rijscholen die in de jaren ‘80 zijn opgericht hebben het hoogste slagingspercentage. Hun leerlingen slagen 11,7% vaker dan gemiddeld, zo blijkt uit cijfers van oktober 2020 tot september 2021. Bij rijscholen die na 2010 zijn opgericht hebben kandidaten een lagere kans om te slagen: -5,6%. Naast het moment van afrijden, blijkt dus ook de rijschoolkeuze van invloed op de slagingskans.

Regio
In de Kop van Noord-Holland waren de examenkandidaten uit Schagen, in de periode van oktober 2020 tot en met september 2021, het meest succesvol. Daar wist 52,95 procent de eerste keer of uiterlijk na het eerste herexamen het rijbewijs te halen. In Den Helder was dit 51,23 procent en in Hollands Kroon 51,72 procent. Van Texel zijn geen gegevens bekend, omdat bij het onderzoek alleen gekeken is naar gemeenten waarin in genoemde periode tenminste 500 examens werden afgenomen.

Meer informatie over het slagingspercentage per gemeente is te vinden op: https://www.fbto.nl/verzekeringen/berichten/grote-rijexamen-onderzoek

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button