Den HelderPolitiek

Aangiftes over internetcriminaliteit nemen af, niet te snel juichen zegt de PVV

Noord-Holland Noord – Het aantal aangiften van internetcriminaliteit is voor het eerst sinds jaren gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Noord-Holland Samen Veilig (NH-SV) waar het Noordhollands Dagblad recentelijk over berichtte. De Helderse PVV stelt naar aanleiding van het artikel politieke vragen. Volgens fractievoorzitter Vincent van den Born geven de cijfers geen reden tot blijdschap, omdat slachtoffers vaak geen aangifte doen.

Volgens NH-SV doet slechts één op de vijf slachtoffers van internetcriminaliteit daadwerkelijk aangifte. In 2022 deden in de regio’s Noord-Holland Noord, Kennemerland en Zaanstreek-Waterland 2519 mensen aangifte. Het jaar daarvoor waren dat er nog 3811. Door het grote verschil tussen de hoeveelheid slachtoffers en de hoeveelheid aangiftes zeggen de cijfers volgens de PVV weinig: “De schade die internetcriminelen veroorzaken, loopt op basis van de gedane aangiften al in de vele tientallen miljoenen per jaar, maar in werkelijkheid zal dit bedrag een stuk hoger liggen.”

De PVV geeft aan zich zorgen te maken over het geringe aantal aangiftes en stelt het Helderse college daarom een aantal vragen. Zo wil fractievoorzitter Vincent van den Born weten of B&W het met hem eens is dat de dalende trend geen reden is tot blijdschap. Ook vraagt hij wat de gemeente allemaal doet en wil gaan doen om mensen bewust te maken van internetcriminaliteit. De PVV wil dat de gemeente particulieren, bedrijven, stichtingen, verenigingen, scholen, banken en zorginstelling gaat helpen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button