Den HelderKop van Noord-Holland

Den Helder heeft er 300 banen in het toerisme bij

Advertentie:

Den Helder – Het aantal banen in de toeristische sector in de Kop van Noord-Holland is vanaf 2016 met ongeveer circa 700 toegenomen. Dat blijkt uit de effectenrapportage van het samenwerkingsprogramma ‘De Kop Werkt!’. De toename in Den Helder was het grootst. Daar kwamen er 300 banen bij.

Het aantal banen in het toerisme per duizend inwoners ligt in de Kop van Noord-Holland een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 46,1. In de Noordkop werken namelijk 76 van de 1.000 mensen binnen de sector. Op Texel is het aandeel helemaal groot. Daar werkt één vijfde van de mensen in het toerisme en nog veel meer mensen hebben er indirect belang bij. NH Nieuws maakte kort geleden nog een reportage over het toerisme op Texel.

Op het Waddeneiland lopen de inwoners door de grote schaal ook tegen de schaduwzijde van het toerisme aan. De gemeente heeft daarom zelfs een toeristisch toekomstplan opgesteld, waarin bepaalde dingen aan banden worden gelegd. Tegen het plan werden echter ook 120 bezwaren ingediend, veelal van ondernemers die bang zijn hun bron van inkomsten te verliezen.

Den Helder op zoek naar nieuwe visie
In Den Helder is zo’n discussie nog helemaal niet aan de orde. Sterker nog, veel mensen staan te springen om toeristen. Er lijkt in ieder geval wat betreft de werkgelegenheid een positieve ontwikkeling te hebben plaatsgevonden. Van de totale groei van 700 banen sinds 2016 kwamen er maar liefst 300 in Den Helder bij. Dat is een groei van twintig procent voor de havenstad. In het coalitieakkoord heeft de Helderse politiek vorig jaar afgesproken een nieuwe visie op toerisme te ontwikkelen. Tot op heden zijn daaromtrent nog geen ontwikkelingen bekend.

In de gehele Noordkop groeide de werkgelegenheid binnen het toerisme met tien procent. In totaal werken er nu ruim 6.000 mensen binnen de toeristische sector. Toen voor ‘De Kop Werkt!’ in 2017 een nulmeting werd gedaan was de prognose dat dit aantal zelfs in 2040 nog niet gehaald zou zijn.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button