Hollands KroonPolitiek

Gaat netcongestie woningbouwplannen rond Niedorp schaden? LADA & Anders stelt vragen

Niedorp – Lokale partij LADA & Anders heeft politieke vragen gesteld over de gevolgen van netcongestie voor woningbouwplannen rondom Niedorp. De nieuwe Vomar in het winkelhart moet noodgedwongen met een grote batterij werken omdat een aansluiting op het stroomnet niet meer mogelijk was. De partij van fractievoorzitter Henk van Gameren is bang dat ook nieuwe woningen, bijvoorbeeld bij het Dahlia Park, straks geen aansluiting kunnen krijgen.

Medio maart vertelde projectontwikkelaar Hoorne Vastgoed uitgebreid in de krant over de situatie. De ontbrekende aansluiting voor de Vomar is er een voor grootverbruikers. Liander heeft aangegeven dat ze het bedrijf pas in 2025 of misschien wel 2026 kunnen aansluiten. Voor particulieren zijn er tot dusver weinig problemen, al noemt LADA & Anders ook een voorbeeld van een nieuwbouwwijk in Westzaan waar al een jaar met een dieselaggregaat wordt gewerkt om de huizen van stroom te voorzien. Dit omdat de netbeheerder niet de tijd en de mankracht had om voor de oplevering een nieuw tracé aan te leggen.

LADA & Anders vraagt het college of eenzelfde situatie dreigt te ontstaan bij woningbouwplannen rondom Niedorp en Winkel. Nieuwbouwwijk Dahlia Park bijvoorbeeld, ligt op een steenworp afstand van het winkelhart waar de Vomar gesitueerd is. Zijn daar dan wel voldoende aansluitingsmogelijkheden? Dat wil Van Gameren graag weten. Ook liggen er plannen voor de bouw van een nieuw sportpark in het gebied. Al duurt het nog wel een paar jaar voordat daar aan gebouwd gaat worden wil LADA & Anders toch alvast weten of er problemen te verwachten zijn. Ten slotte wil de partij weten of er ook op andere plekken binnen de gemeente zorgen zijn over de aansluiting op het energienet.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button