Den HelderZakelijk

Schooten Plaza tot zes bouwlagen hoog, verbouwing kan wel tien jaar duren

Advertentie:

Den Helder – De gefaseerde nieuwbouw van winkelcentrum Schooten Plaza kan wel tien jaar in beslag gaan nemen. Dat vertelde Jacco Kat, de eigenaar Albert Heijn Schooten Plaza, zaterdagmiddag tijdens het radioprogramma ‘De week op zaterdag’ bij Regio Noordkop. Bovenop het winkelcentrum willen de initiatiefnemers appartementen bouwen. Naar verwachting wordt het gebouw dan vijf- of zes verdiepingen hoog.

Dat kan best in die omgeving, zei Kat zaterdag op de radio. “Er is in de wijk al veel hoogbouw. Ik vind nu soms zelfs dat het winkelcentrum een beetje wegvalt, omdat het zo laag is.” Afgelopen week tekende Kat als eigenaar van de Albert Heijn een intentieverklaring om het winkelcentrum gefaseerd te gaan verbouwen. Martin Rozema (vastgoedontwikkelaar Dreef Beheer), Ronald Planjé (bestuurslid Vereniging van Eigenaren De Schooten) en Robbert Waltmann (algemeen directeur Woningstichting/Helder Vastgoed BV) zetten ook hun handtekening.

Voor een gefaseerde verbouwing is gekozen omdat het volledig slopen en opnieuw opbouwen van het winkelcentrum niet haalbaar zou zijn. Dat zou dan ook betekenen dat alle winkels een paar jaar dicht moeten, of tijdelijk moeten verhuizen, maar daarvoor is simpelweg geen ruimte. “De gefaseerde verbouwing, die nu wordt beoogd, maakt in principe dat geen van de winkels tijdelijk dicht zou hoeven”, zegt Kat.

Start bouwwerkzaamheden
Het duurt waarschijnlijk nog minimaal een jaar of vijf voordat de eerste bouwwerkzaamheden starten, voorspelt de Albert Heijn ondernemer. Dan gaat de verbouwing, juist omdat gekozen is voor gefaseerde nieuwbouw, misschien zelfs het dubbele van die tijd in beslag nemen. Kat erkent dat dit ook betekent dat omwonenden tien jaar lang te maken krijgen met bouwverkeer en dergelijke, al zullen die werkzaamheden dus niet steeds op dezelfde plek plaatsvinden. Daartegenover staat dat ze gedurende die bouwperiode wel gewoon gebruik kunnen blijven maken van het winkelcentrum.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

7 reacties

 1. Dus er komen dus woningen boven op de winkels. En deze bewoners zal met grote waarschijnlijkheid ook een auto’s bezitten. Dus deze auto’s zullen de parkeerplekken van het winkelende bezoekers bezetten en dus de vraag is hoeveel woningen komen er bovenop?

  1. parkeren gaat sowieso interessant worden, krijgen de bewoners toegewezen plaatsen of moeten ze een plekje zoeken tussen de rest, gaat waarschijnlijk een hoop frustratie geven en met 6 bouwlagen komen er een beste bult woningen bij en dus ook een hele berg automobielen, ben benieuwd hoe de gemeente dit ziet…..

   1. “Assumptions are the mother of all f*ckups!
    .
    het doen van aannames, hele foute conclusies maken of analyses oplepelen die nergens op gebaseerd zijn de bron van alle misverstanden. Wat is een aanname? Een hersenspinsel gemaakt in je eigen hoofd. Het is jouw gedachte en jouw wijze van denken.”

    🤡

 2. En tijdens de bouw zal een groot deel van het huidige parkeerterrein door de aannemer worden gebruikt. Denk aan bouwmaterialen en hijskranen etc.

 3. Het is nu al geen lekkere plek om te parkeren, maar ook de kruisingen er naar toe(benzinepomp) zijn wild west op zn best. De infrastructuur is hier helemaal niet op berekend.Er zijn op drukke dagen al te weinig plekken. Hoe gaat dat er straks uitzien?
  Sowieso weg rustig en ruim de Schooten. Iets wat nog een beetje uniek is zo langzamerhand. Waarom moet toch alles zo vol gebouwd worden.
  Voor welke levensfase zijn de woningen bedoeld?
  Ik krijg het idee dat meneer Kat vooral aan zijn eigen portomonee denkt. Er is al veel hoogbouw? En het kan daar wel? Woont hij in de Schooten? Is hij stedebouwkundige?

  1. Natuurlijk denkt de heer Kat vooral aan zijn eigen portemonnee. Ga er maar niet van uit dat zo’n project wordt opgezet ter heil van de mensheid. En natuurlijk zal de AH-baas zeggen dat hij een bijdrage wil leveren aan het lenigen van de woningnood, maar ondertussen wel natte dromen beleven over de winst die hem in de toekomst te wachten staat. Met de verkoop van woningen valt nu eenmaal veel meer geld te verdienen dat met de verkoop van levenswaren. Dat het woongenot van de omwonenden voor lange tijd wordt opgeofferd door bouwoverlast en het winkelgebied in die jaren niet uitnodigt om er een bezoek aan te brengen en veel klandizie kwijtraakt, wordt op de koop toegenomen. Daar heeft Kat dan geen boodschap meer aan. Dan is hij inmiddels met pensioen. Met goed gevulde zakken. En een penthouse op de bovenste verdieping van de torenflat die daar gaat verrijzen…..
   Of Kat een stedenbouwkundige is? Nee, Kat is zo’n typische ondernemer, die nooit genoeg heeft, geld ruikt en erin is geslaagd om zijn lucratieve plan aan de man te brengen….

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button