ColumnDen Helder

Column: Investeren in het verleden

Advertentie:

Er is geen geld meer over om het historische schip de Bonaire te blijven restaureren en het verval dreigt weer. Alle geïnvesteerde tijd en moeite zou teniet kunnen worden gedaan door nu niet verder te investeren. Langzamerhand zal het schip dan weer terug gaan naar haar oude staat, waarin het twintig jaar geleden verkeerde, een wrak.

Het is toch bijzonder dat iets dat van groot belang is voor Willemsoord en Den Helder met geen mogelijkheid de eigen broek kan ophouden. Blijkbaar vinden de inwoners en het bestuur van Den Helder het toch niet belangrijk genoeg om in te investeren. Is er dan sprake van zelfoverschatting door de lokale historisch bemoeiden? De jeugd geeft niet veel om oude oorlogsschepen en de moderne werkende mens is te druk om zich te bekommeren om een 150 jaar oude boot.

Ik weet niet veel van de nautische geschiedenis en moet uitgaan van descripties door betrokkenen die het belang van de Bonaire tekenen met rijkelijk versierde omschrijvingen als “het enig overgebleven schroefstoomschip van de Koninklijke Marine uit het einde van de negentiende eeuw” en “uniek is dat het schip een ijzeren romp heeft bekleed met teakhouten balken”. Klinkt wel indrukwekkend, maar als je zaken specifiek genoeg beschrijft is alles uniek. Mijn eigen bootje is misschien wel de enige overgebleven in China gefabriceerde oranje rubberboot uit 2014 met zes gaten erin en maar één essen steekpeddel. Dat maakt hem nog niet bijzonder.

Van mij mag de Bonaire zeker bewaard blijven, daar niet van. Het is in potentie een mooie trekpleister en een gave inkijk in het verleden. Ik begrijp ook dat het lastig is om zelf geld te generen met een openbaar monument. Maar de geschiedenis bewijst dat zaken die onbelangrijk geacht worden niet bewaard zullen blijven. Hoe jammer ook voor degene die het belang wel zien. Zo zal bijvoorbeeld ook mijn eigen bootje over 150 jaar niet in een museum staan.

De historische waarde wordt zo geforceerd opgediend aan het lokale bestuur. Je kunt niet zomaar bouwprojecten beginnen en halfverwege met de hand ophouden richting de wethouder omdat het geld toevallig op is. Burgerinitiatieven die onvoldoende draagvlak vinden om te blijven bestaan hebben misschien ook wel helemaal geen recht van leven. Hoewel ik geloof dat het schip waardevol is moet er toch wel degelijk door het bestuur een afweging tussen historische waarde en rendabiliteit worden gemaakt. Er zal dus een oplossing gevonden moeten worden waarmee een structurele bijdrage door de gemeente voorkomen kan worden. Geld blijven pompen in niet-zelfvoorzienende projecten ligt nu juist onder vuur in Den Helder. Kennelijk niet als het over de historie gaat.

Nu is de vraag richting de gemeente helemaal niet vreemd, pak wat je pakken kan. Waar ik me alleen aan stoor zijn de valse vergelijkingen die nu gemaakt worden. Bijvoorbeeld door D66 in schriftelijke vragen die zij aan het college stuurden. Ik parafraseer: “Waarom heeft de gemeente wel geld voor de ontwikkeling van de horeca op Willemsoord maar niet voor de Bonaire.” Op dit soort drogredeneringen hoef je eigenlijk nieteens in te gaan, maar het antwoord is helder: Mensen spenderen nu eenmaal veel meer tijd en geld aan de horeca dan aan oude schepen. Verbazing hierover is nauwelijks reeël.

Conservatieven die willen investeren in het verleden maar geen oog hebben voor de toekomst vliegen aan de andere kant de bocht uit en vergeten de grootste waarde van het bewaren van onze historie. Geschiedenis is niet enkel een kunstobject dat je omlijst en ophangt in een museum. Het is kennis van toen waarmee we vooruit kijken en nu beleidskeuzes maken. Het verleden en het heden gaat hand in hand en hoeft elkaar niet in de weg te zitten. De wens om gelijk te blijven en de angst voor verandering gaat hier juist snoeihard tegenin. Als we bij alle vernieuwingsprocessen deze achterwaartse standpunten innemen blijven we voor altijd stilstaan. Laat dat nou net zijn wat conservatieven graag willen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. Van het geld wat de gemeente is kwijtgeraakt aan oa : de onkruidbestrijder affaire watertoren affaire en de Rob Scholte affaire om maar eens wat te noemen hadden ze de gehele romp van de Bonaire kunnen bekleden met bladgoud.

Wellicht ook interessant

Back to top button