Recensie

Jungle Cruise (recensie)

Adverentie

Walt Disney opende 17 juli 1955 zijn themapark in Los Angeles. Een van de attracties, die tot op de dag van vandaag draait, is “The Jungle Cruise”. Daarin varen bezoekers met een boot door een fantastisch oerwoud met, onder meer Inca ruïnes en vooral veel dieren.

De Disney studio’s hebben al eerder de attractie “Pirates of the Caribbean” met echte mensen verfilmd. Nu is het de beurt aan “The Jungle Cruise” om als avontuur op het witte doek te verschijnen. Regisseur Jaume Collet-Serra (The Commuter, The Shallows) mocht met een ervaren cast, het door Michael Green, Glenn Ficarra en John Requa geschreven scenario, in beeld brengen.

In een historisch museum in Londen zien we hoe de zenuwachtige MacGrecor Houghton (Whitehall) een wetenschappelijk publiek probeert over te halen een expeditie te sponseren. In de jungle van Brazilië zou een magische boom moeten staan, waarvan de bladeren de wereldbevolking van ernstige ziekten kan genezen. Terwijl hij een beetje stuntelig staat te spreken is zijn zus, de wetenschapper Lilly Houghton (Blunt), al bezig een belangrijke oude speerpunt uit het museum te stelen. Deze speerpunt is een belangrijk element in de speurtocht naar de boom des levens.

Jungle
Broer en zus Houghton weten uiteindelijk naar de jungle van Brazilië te gaan, waar ze op zoek gaan naar de schipper die hen bij de expeditie naar de locatie van de boom des levens moet brengen. De schipper is Frank Wolf (Johnson) die in het dagelijks leven toeristen op zijn oude afgeragde schip rondvaart in het rivierengebied van de Amazone. Frank weet zijn klanten een onvergetelijke ervaring te laten beleven. De grappen die hij als gids maakt zijn te veel gekunsteld en worden door het publiek niet altijd begrepen. Om indruk te maken huurt hij inboorlingen in om een aanval op zijn gezelschap uit voeren.

Als zijn motor vernieuwd moet worden moet hij dat regelen bij Nilo (Giamatti). Nilo is de man in het gebied die geld heeft en de meeste boten bezit. Hij wil niets liever dan de boot van Frank aan zijn vloot toevoegen. Frank weet uiteindelijk Lilly zover te krijgen dat zij flink betaalt voor de tocht. Lilly is echter niet de enige die op zoek is naar de boom van des levens. De Duitse prins Joachim is met een duikboot ook het rivierengebied ingegaan om de boom te vinden. Wat volgt is een avontuurlijke reis met ongekende hindernissen en verrassende ontwikkelingen.

Cast
Disney studio’s is er met deze film weer goed in geslaagd een lekker avontuur in beeld te brengen. Emily Blunt, die we nog kennen als Mary Poppins, weet heerlijk eigenwijs haar mannetje te staan. De klerenkast Dwayne Johnson is de imposante tegenspeler Frank die haar broekie noemt, omdat hij niet gewend is aan een vrouw met een broek. MacGrecor, de broer van Lily, wordt perfect gespeeld door Jack Whitehall. Hij is met zijn gedrag, kleding en perfect keurig Engels taalgebruik een groot contrast met zijn zus. Jesse Plemons (Irish man) is de perfecte, maar irritante Duitse prins Joachim. Paul Giamatti (Barney’s Version) weet weer heerlijk een vervelende geldschieter te spelen. Waar Emily een rol heeft, speelt haar broer Sebastián ook vaak een klein rolletje. Ook deze keer is hij weer aanwezig. Dit keer is hij één van de handlangers van de prins.

Wie de attractie zelf al eens in één van de Disney parken heeft beleefd zal zeker de sfeer herkennen. De prachtige imposante decors maken het verhaal een genot om naar te kijken. Herkenbaar zijn wel de technieken die ook in de Pirates of the Caribbean en Life of PI gebruikt werden. Ook de liefhebber van woordgrappen met een dubbele bodem komen aan hun trekken, want vooral Dwayne Johnson en Emily Blunt weten elkaar regelmatig te raken. Het is weer een echte Disneyfilm met de bijbehorende bombastische muziek en een lekker verhaal dat in 2D en 3D te zien is.

Regie: Jaume Collet-Serra
Met: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Edgar Ramírez, Jack Whitehall, Jesse Plemons, Paul Giamatti, Veronica Falcón, Sebastián Blunt
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

1 reactie

  1. Leuk hoor! Maar deze recensies geven wat mij betreft te veel spoilers weg. Zonde! Misschien voor de volgende keer niet zoveel van het verhaal uitschrijven.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: