Hollands KroonPolitiek

Portret van een raadslid: Sonja Mulderij & Maarten Versluis

In deze serie interviews spreken wij iedere zaterdag met een ander gemeenteraadslid. In dit deel: Sonja Mulderij en Maarten Versluis van D66 Hollands Kroon

Dit maal twee in één klap. Ik heb in Westerland afgesproken bij Maarten Versluis thuis, met hem en Sonja Mulderij, de fractieleden van D66 in Hollands Kroon. Bij aankomst op het door mij ontvangen adres vind ik door bomen een verscholen huis met een mooie grote tuin. Aan de ene kant is er uitzicht op het Amstelmeer en aan de andere kant zie je in de verte de marinehaven in Den Helder. Alles staat in bloei en het kleurenpalet is prachtig. Het kost wel veel werk zo’n tuin, vertelt Maarten nadat ik heb aangebeld en naar binnen loop. Mij maakt het niet minder jaloers.

Sonja Mulderij is er ook al en we begroeten elkaar. Ik krijg koffie en we nemen plaats aan de eettafel. Sonja is het nieuwste raadslid van Hollands Kroon. Ten tijde van ons gesprek is zij nog niet eens officieel beëdigd. Haar plotselinge toetreding tot de raad is zo gekomen omdat Liesbeth Vlietstra, die eerst fractievoorzitter was, verhuist is naar Schagen. Sonja stond bij de afgelopen verkiezingen derde op de kieslijst en is daarom de logische vervanger in de raad. Maarten Versluis stond achter Vlietstra op plek twee en is door haar vertrek de nieuwe fractievoorzitter.

Nieuw raadslid
Voor Sonja wordt het de eerste keer in een gemeenteraad. Ze is wel al een aantal jaar politiek actief: “Ik woon hier sinds 2000 en ik en mijn kinderen voelen ons hier ontzettend goed. Ik ben geboren en getogen in de Zaanstreek, maar dit is thuis. Ik liep een aantal jaren geleden al tegen dingen aan, het openbaar vervoer, de slechte voorzieningen voor jonge kinderen en zaken in het onderwijs. Toen kwam ik via mijn hardlooptrainer in contact met D66 en heb ik besloten iets met die ambities te doen.” Voor Maarten komt zijn eerste periode als raadslid nu bijna ten einde. “Ik was voor de vorige verkiezingen al actief in de fractie, maar het is toch wel anders om als raadslid nog intensiever bezig te zijn en ook echt te mogen stemmen. De eerste keer spreken in de raad is ook wel echt bijzonder. Dan heb je opeens een microfoon voor je en dan luisteren mensen naar je, tenminste dat hoop je. Vervolgens wordt er verwacht dat je ergens een stem over uitbrengt, best spannend allemaal. Het vertegenwoordigen van de inwoners is toch wel een hele bijzondere verantwoordelijkheid.”

Als derde op de lijst kwam Sonja bij de vorige verkiezingen net niet in de raad, nu dus toch. Eigenlijk was de timing voor Sonja ideaal, ze was al opzoek naar extra uitdagingen naast haar werk als docente: “Ik dacht: Ik wil wat anders erbij. Werk werd toch een automatische piloot, dus ik wilde extra uitdaging, zoals andere activiteiten of een studie. Toen belde Maarten plotseling met het bericht dat Liesbeth zou vertrekken uit de raad en dacht ik: Dat is het. De dingen die ik nu nog onder de knie moet krijgen zijn de technische zaken en de dossiers. Ik ben docent geschiedenis en maatschappijleer dus de theorie ken ik hoor, maar in de praktijk, de details, die weet je nog niet.” Maarten Versluis vult ook aan dat de griffie ondersteuning kan bieden op dat gebied.

Drempels
Toch kan het gebrek aan kennis voor sommige mensen een drempel zijn om de politiek in te stappen denkt hij: “Ik denk, en ik merk dat ook in gesprekken, dat veel mensen de politiek en de middelen die we gebruiken zien als iets dat heel ver weg staat. Sommige mensen vinden het daarom ook lastig om je aan te spreken op- of over je raadswerk. Dat is jammer, want ik probeer juist heel toegankelijk te zijn. Ik denk dat ieder raadslid in Hollands Kroon je zou ontvangen voor een gesprek wanneer je ze benadert met een probleem.” Een ander obstakel is de tijd die het raadswerk kost: “Voor mensen met een fulltime baan of andere verplichtingen is het echt wel een puzzel om dat allemaal in te passen. Het is ook wel bijzonder dat wij hier allebei zitten met nog een baan ernaast. De gemiddelde leeftijd in de raad is ook erg hoog, al hebben we nu ook twee jongeren in de raad zou het goed zijn om jongeren wat meer te stimuleren om actief te worden.”

Sonja vertelt dat zij voor haar baan in het onderwijs een dag minder zal gaan werken, om tijd te maken voor het raadswerk: “Mijn werkgever denkt gelukkig graag mee dus dat is fijn. Ik ben een alleenstaande moeder, dus anders zou ik het echt niet redden. Ik wil het graag goed doen en dan kost het gewoon tijd.” Maarten bevestigt dat het veel tijd kost, maar heeft daar geen moeite mee: “Dat is tegelijkertijd ook het leuke van de raad; je wordt met zoveel onderwerpen geconfronteerd, het kost klauwen met tijd, maar het is zo leuk om je daar in te verdiepen. Het heeft mij persoonlijk enorm verrijkt.”

Wie zich geroepen voelt kan zeker contact opnemen met de partij: “We zijn altijd opzoek naar nieuwe mensen, iedereen is welkom en we groeien als kool. We hebben een hele grote groep actievelingen en ik verwacht dan ook dat we geen moeite zullen hebben met het samenstellen van een diverse lijst voor de verkiezingen. Heel veel valt of staat bij de energie die zo’n groep heeft. Je kunt met z’n tweeën in de raad zitten, maar er is meer nodig dan dat alleen. Daarnaast heb je kennis nodig in een partij. Ik weet iets van buitenlandse veiligheid, maar bijvoorbeeld weinig van zorg. Een diverse en fanatieke groep is dus erg belangrijk”, aldus Maarten.

Carrière
Ik vroeg mij af of het noodzakelijk is om een achtergrond bij de marine te hebben om je bij de lokale D66 fractie aan te sluiten. Het is namelijk zo dat de fractievoorzitters van D66 Den Helder, Schagen en met Maarten nu ook Hollands Kroon, een carrière bij de marine (achter de rug) hebben. “Ja dat is wel opvallend”, lacht Maarten. “Maar dat is zeker geen vereiste. Landelijk is D66 ook helemaal niet de meest pro defensie partij. In de Noordkop wonen natuurlijk ook gewoon veel mensen die bij de marine werken. Zo is er een oud-marinier bij SHK en een admiraal bij het CDA. Dat de situatie nu zo is bij D66 is puur toeval. Als ik voor mijzelf persoonlijk spreek dan is het zo dat ik in mijn werk bij de marine vooral naar buiten kijk, de buitenlandse veiligheid, waardoor het fascinerend is om in de gemeenteraad in te zoomen op het lokale. Je spreekt toch een soort ander deel van je brein aan als militair. Je volgt in zekere zin orders, al moet je natuurlijk wel initiatief tonen en vindingrijk zijn. Als gemeenteraadslid ben jij de gene die volledig kan bedenken hoe jij het wil, wellicht dat het daarom voor mensen van defensie interessant is.” Het vroegere pensioen heeft er niet zoveel mee te maken volgens Maarten. Hijzelf en veel andere militairen zijn nog steeds werkzaam naast hun politieke activiteit, daarnaast is de pensioenleeftijd helemaal niet zo verschillend meer. “Jammer voor jou Maarten”, zeg ik.

Maar Maarten wil nog helemaal niet met pensioen, dus het maakt niet zoveel uit. Sonja valt hem bij: “Als je iets doet wat je leuk vindt, waarvan je weet dat je er goed in bent, is het geen zware opgave. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik net ben begonnen, terwijl ik toch al meer dan twintig jaar voor de klas sta.” Die ervaring in het onderwijs zal vast een rol gaan spelen in de manier waarop Sonja haar raadswerk zal aanpakken. “Ik werk eigenlijk niet met boeken in mijn les, het gaat om laten zien en laten horen. Ze moeten zelf opzoek naar de antwoorden. Ik ben ook niet een docent die met het vingertje wijst en zegt wat een leerling niet goed doet. We gaan samen kijken: Waar sta je en wat kan er beter? Ik ben dan ook een voorstander van formatief toetsen. Ik wil dan ook altijd naar alle kanten van een verhaal luisteren, dat geef ik mijn kinderen ook mee: Vorm je mening maar houd er ruimte in. In de raad zal ik het ook zo willen aanpakken.”

De hoofdlijnen
Wat dat betreft past Sonja naar mijn bescheiden mening goed bij de partij die D66 in Hollands Kroon nu al is. Vaak zijn zij het die zich wat distantiëren van de sterke meningen en het debat in een wat bredere context proberen te plaatsen. Volgens Maarten is dit zowel een karaktertrek als een politieke mening vanuit de partij zelf. In plaats van op elke slak zout te leggen zou hij namelijk liever zien dat er meer gediscussieerd wordt over de hoofdlijnen en de richting waar de gemeente naartoe moet werken. Vervolgens moet er ook meer aandacht zijn voor de effecten die de doelstellingen hebben: “In Hollands Kroon willen we bijvoorbeeld dat de minimaal 35 procent van de inwoners veel vertrouwen heeft in het bestuur, het landelijk gemiddelde. We halen echter maar de helft. We kunnen dan uren praten over kleine specifieke uitgaven, maar we moeten het daar eens over hebben, die hoofdlijnen. Waarom halen we onze ambities niet en wat moet er gebeuren?”

Er is ook veel om tevreden over te zijn en het raadswerk is meestal leuk volgens Maarten: “Ik heb veel plezier beleefd aan heel veel verschillende onderwerpen en het voeren van discussies met andere raadsleden. Ik heb gezien dat we het in Nederland toch allemaal wel goed geregeld hebben en dat er achter de façade die je als burger ziet nog heel veel meer plaatsvindt. We hebben in Hollands Kroon goede wethouders die vaak nog veel meer de ins en outs weten. Het is wel zo dat zij deze sneller delen met de eigen fractie. Dat geeft je wel een voorsprong qua kennis.”

Mijn eigen observatie dat D66 in Hollands Kroon minder typische oppositiegeluiden laat horen in vergelijking met de rest van de fracties wordt hiermee versterkt. Maarten begrijpt deze observatie wel: “Ik ben best wel heel tevreden over de wijze waarop dit college en de coalitie werkt. In heel veel zaken kan ik me goed vinden. Het hangt wel van het onderwerp af. Toen het bijvoorbeeld ging over zonnepanelen op agrarische grond en de coalitie dit totaal heeft afgeserveerd waren wij het daar totaal niet mee eens. Maar in veel gevallen, bijvoorbeeld de datacenter kwestie, vind ik dat het college daar solide mee omgaat. Ik besef me dat veel zaken niet in één dag geregeld zijn en je moet niet overal maar kritisch op zijn.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button