Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Wandelstartpunt Eenigenburg

Adverentie

Twee weken terug zaten we tijdens een wandeling op het bankje van Joost Zwagerman op de Westfriese Omringdijk. Het bood uitzicht op een dorpje en deze week maken we een wandeling vanuit dit kleine gehucht met de naam Eenigenburg. ‘Op ieder startpunt staat een informatiebord, waarop de mooiste wandelroutes in de directe omgeving staan’ is te lezen op de website van het wandelnetwerk, maar net als in Burgerbrug staat hier geen bord. Alleen paaltje 66 en dat is het startpunt van het paarse ommetje over de Omringdijk en door het boerenland.

Terwijl we het dorp uit wandelen vragen wij ons af of de dorpsbewoners stiekem de borden weghalen zodat het rustig blijft in het dorp?! Je kunt hier het spreekwoordelijke kanon afschieten, het is hier stil. Eenigenburg met een dreigende grijze lucht laten we achter ons en dan gaan we de dijk op. Deze kronkelt zich door het landschap, op enkele fietsers na is het hier ook rustig. Twee ronde plassen, genaamd de Burgerwielen, liggen rechts onderaan de dijk. Ze zijn ontstaan in de 16e eeuw na een dijkdoorbraak en nu het leefgebied van allerlei vogels, zo te zien vooral eenden en waterhoentjes. Het zijn beschermde natuurgebieden.

Stalletjes
Verderop staat een bord met een wapperende vlag: verkoopstalletjes. Zij attenderen op verkoop en in dit geval wordt hier jam, eieren, olie, siroop en chutney aangeboden. Alles uiteraard home made en dat staat nog even extra vermeld! De route loopt verder over de dijk tot paaltje 57 en dan is het afdalen en een verzameling bomen binnenlopen. Recht vooruit een hek, het lijkt even niet te kloppen, maar zowaar is er aan de linkerkant een pad opzij. Het bordje meldt dat bezoek niet is toegestaan in het broedseizoen; we zitten echter eind juli dus al het kleine grut zal zijn uitgevlogen.

Een opstapje over een hek brengt ons op een pad langs enorme berenklauwen. De plant die wel vier meter hoog kan worden ziet er prachtig uit, maar moet met rust gelaten worden. Bij contact met het giftige sap kunnen vreselijke blaren ontstaan, die lijken op brandwonden. De band Genesis heeft over de plant in 1971 zelfs een song uitgebracht, The Return of the Giant Hogweed, waarin men aangeeft dat ze door de Russen met deze plant in Engeland zitten opgescheept! Die nare Russen ook, hier staan ze echter mooi te zijn in het landschap, wij blijven eraf en maken op gepaste afstand een foto.

Korenveld
Na een wandeling over het gras komt de verharde weg weer in de route en passeren we een prachtig goudgeel korenveld. Een plaatje met de blauwe lucht en witte wolk op de achtergrond. Hoewel manlief en ik graag buiten de grens op reis gaan, verzuchten we ook hier wat we vaak doen tijdens het wandelen: ‘wat is Nederland toch wonderschoon’. Velden vol aardappelen en kool volgen en dan wijst paaltje 59 dat de route over een weg zal gaan waar een groot hek voor staat. Rechts achter het hek een bordje ‘opengesteld voor wandelaars’ en als we goed kijken zien we opeens het smalle houten ‘bruggetje’ over de sloot om het hek heen. Voorzichtig balanceren, we willen geen nat pak!

De wandeling gaat om het autocross circuit heen en weer terug richting het dorp Eenigenburg, waar het nog net zo stil is als toen we daar vertrokken. Het mag dan wel rustig lijken in dit dorp, volgens de website Eenigenburg hebben ze een actief verenigingsleven. En er is een museum met de historie van het dorp en de omgeving; museum is echter alleen in de zomermaanden op de zondag geopend, voor dat bezoek gaan we nog eens terug. Onze wandeling vond plaats op woensdag en was ontspanning ten top; wat een rust en wat een mooie vergezichten, we zijn onthaast!

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button