Uitgaan

Emo Verkerk en Harmen Duyvis exposeren bij IJssalon Aris Laan

Adverentie

Den Helder – Lange tijd waren er geen exposities in de ijssalon, maar de combinatie kunst kijken en ambachtelijk ijs eten is sinds enige tijd weer terug. Op vrijdag 29 juli ging de dubbeltentoonstelling met het werk van Emo Verkerk en Harmen Duyvis van start. Ze zijn verbonden met elkaar; Harmen is een neef van Alexandra, de vrouw van Emo. Het lijkt wel een familiebedrijf, want Emo meldt enthousiast dat hij in het verleden ook met zijn schoonmoeder heeft geëxposeerd!

Het was een spontaan initiatief om samen deze expositie ‘Portretten’ in te richten. En zo kwam ook het idee opborrelen om van Aris en Gré een portret te maken. Beide kunstenaars hebben zich uitgeleefd en zo hebben we voor het eerst in de expositie geschiedenis een heuse ‘Aris en Gré wand’ in de zaak. Harmen heeft eerst geschetst, wist niet dat het om wit ijs draait, en is daarna gaan schilderen. De witte tafel met de jute rand eronder kwam daarbij opeens uit de verf als een Laan ijsje!

Rechts op de wand hangen de schilderijtjes van Emo, waarin een vliegtuig met luchtreclame voorbij komt. Volgens Emo komt dit vliegtuigje daarna in het schilderij van Harmen terecht, vandaar de cirkels als de stuntpiloot zijn loopings maakt. Het wordt naar mijn idee ter plekke verzonnen, maar dat maakt het vermakelijk. Kunst hoeft niet altijd serieus te zijn!

Collega’s
Het was druk op de opening en verschillende collega kunstenaars namen een kijkje op deze expositie. Peter Bes bestudeerde met een glimlach de verschillende werken, was in gesprek erover met anderen en vatte met één woord samen wat hij ervan vindt: bijzonder. Fotograaf Kenneth Stamp heeft samen met zijn Valentine even hun mooie Wieringen verlaten om hier te zijn en lieten folders voor de Foto Biënnale achter, die volgende week begint. Het borrelde van de kunstzin in de ijssalon, die te klein was om alle bezoekers binnen te laten. Gelukkig bood het terras nog voldoende ruimte.

Naast Aris en Gré is er nog meer portretkunst: de Haarlemse schilder Kees Verwey, de Twentse dichter Harry ter Balkt, de anarchistische indiaan Wallace Black Elk met zijn vrouw en ook Rembrandt van Rijn springt in het oog. Die hangt naast de Italiaanse kunstschilder Giovanni Bellini, dus het is een bont gezelschap waar je al ijs etend van kunt genieten. Het werk met Rembrandt van Harmen Duyvis dateert uit 2019, het Rembrandt jaar. Het was een poging om in het Rijksmuseum te komen, maar het werk kwam niet door de selectie en dat bleek een bijna onmogelijke missie met 8000 inzendingen. Goed voor ons, nu kunnen de bezoekers gelukkig hier het schilderij bekijken!

Amsterdam
Tussen al die bezoekers zien we ook een blonde dame in een kleurrijke jurk het werk bekijken. Het is Bep de Vries, die speciaal voor Emo komt, want ‘die ken ik al ruim 30 jaar’. Bep woonde net als Emo in Amsterdam en had een bar in huis, waar Emo wel eens een drankje kwam halen. Ze loopt langs de kunst, herkent Rembrandt, Aris en Gré maar Bellini even niet. Ze merkt wel op dat hij wat scheel kijkt. Als Emo erbij komt staan, wordt net de outfit van het indianen echtpaar op zijn schilderij bewonderd, heel mooi zegt Bep, en wat combineren Emo en Bep goed naast dit schilderij. Een fotomoment!

Hoe toevallig is het dat deze twee flamboyante mensen uit Mokum, zoals Bep het nog altijd noemt, allebei in Den Helder zijn neergestreken?! Hier in het hoge noorden hebben we een wereldstad en etaleren we Kunst met een Hoofdletter. En eten we een ijsje erbij!

De expositie ‘Portretten’ is te bezoeken tot 1 september. IJssalon Aris Laan is te vinden in de Koningstraat 71 en geopend dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 21.00 uur.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button