Hollands KroonVideo

Wieringer tulen van Dunselman zijn goedgekeurd (video)

Adverentie

Hippolytushoef – Tijdens de kermis is er een traditie die al vele jaren stand houdt bij de bakkerij in de Hoofdstraat en dat zijn de versgebakken tulen die je eet met roomboter en ham. Bijna was deze traditie verloren gegaan, want op 3 november vorig jaar overleed Bakker Bellis aan blaaskanker.

Om te zorgen dat de bakkerij toch bleef voortbestaan zocht Audry, de echtgenoot van Edwin Bellis, naar een geschikte partner en deze werd gevonden in bakkerij Dunselman uit Den Helder. Deze houdt na de overname verschillende Wieringer tradities in ere, zoals de Wieringer jodekoeken en de warme tulen. Het was zaterdag de eerste keer voor Dunselman dat zijn warme tulen over de toonbank gingen en de reacties waren allemaal zeer positief. Met andere woorden; ze zijn goedgekeurd!

Pacht
Tulen zijn ovenwarme broodjes, zo bij de bakker vandaan. Als er iemand is die weet hoe dit precies in zijn werk gaat is het wel de enige overgebleven bakkersvrouw op Wieringen, Catrien van Veen-Oden. “De kermis in Hippolytushoef begint van oudsher op de laatste donderdag in juli. Lang geleden kwamen op die donderdag de boeren hun pacht betalen. Die pacht bestond uit een tiende van de oogst. Die pacht – het zogenaamde tiendrecht – werd in de kerk geïnd door de tiendheffer en wie betaald had kreeg bij de uitgang een tuul, zo’n ovenwarm broodje.”

Het innen van de pacht op deze manier werd in 1895 afgeschaft, maar de gewoonte om tulen uit te delen bleef. Vooral vroeger, toen de mensen nog niet met vakantie gingen, werd op Wieringen flink kermis gevierd. Dan werd het middagmaal vervangen door een maaltijd van warme tulen. “Het kopje van de tuul wordt er afgesneden en de tuul wordt besmeerd met een flinke lik boter en daarop komt een plak ham. De tuul moet eigenlijk nog zo warm zijn dat de boter er van smelt.”

Nog elk jaar wordt er tijdens de kermis op zondagmorgen in de kerk met de Wieringer Dangsers en Sanghers het tulenfeest gevierd. Om precies 11.30 uur komt de bakker binnen met een kriel vol tulen en roept; ‘de tulen binne gaar’. Voorin de kerk worden de tulen besmeerd met boter en belegd met ham en gratis uitgedeeld.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button