Den HelderPolitiek

Gebruikelijke verdeling voor- en tegenstanders over extra budget voor stadhuis

Advertentie:

Den Helder – De raadscommissie Bestuur en Middelen vergaderde dinsdagavond over het benodigde aanvullend krediet van 1,9 miljoen voor de realisatie van het stadhuis op Willemsoord. De gebruikelijke verdeling van de raad in voor- en tegenstanders over het stadhuis dossier was wederom zichtbaar. Voorstanders zien de extra kosten als een kleine drempel, tegenstanders waren al tegen het plan en vinden de nieuwe overschrijding daarom uiteraard te veel.

Naast de al vaker gehoorde argumenten is ook het recent vrijgekomen Rabobank kantoor voor onder andere Marinus Vermooten van Senioren Actief en Marije Boessenkool van GroenLinks reden om het stadhuisplan te heroverwegen. “Er doet zich nu een fantastische kans voor, het Rabobank gebouw is te koop voor 5,25 miljoen euro”, aldus Boessenkool. “Zelfs al zou je dat nog flink moeten verbouwen, dan nog is het vele male goedkoper dan het scenario Willemsoord.”

Harmen Krul van het CDA argumenteerde dat de ideeën over alternatieve locaties allemaal op speculaties berust zijn. “Er worden ongelooflijk veel aannames gedaan. Alsof er zomaar dealtjes kunnen worden gesloten met bijvoorbeeld de woonstichting, zij een gebouw, wij een gebouw. En zinnen als: ‘Ik denk dat het wel kan.’ Dit zorgt ervoor dat deze discussie maar door- en doorgaat.” De extra kosten die nu gemaakt moeten worden zijn volgens hem en onder andere Petra Bais van de VVD een logisch gevolg van de economische situatie waar we ons in bevinden.

Maar waar ligt de grens dan? Zo vroeg bijvoorbeeld Sjoerd Oudijk van Behoorlijk Bestuur zich af. Hoewel de overschrijding van het budget misschien te verklaren is betekent dit niet dat het maar eindeloos opgerekt moet worden. Wethouder Michiel Wouters gaf aan de ontevredenheid te begrijpen, maar kon helaas nog geen harde toezegging doen dat dit de laatste keer was dat een dergelijk verzoek gedaan zal moeten worden. Wel noemde hij het onwaarschijnlijk dat het nogmaals zou gebeuren dat het budget te weinig blijkt te zijn.

Het voorstel zal bij de volgende raadsvergadering wederom worden behandeld als bespreekpunt, tot grote onvrede van Harmen Krul: “De reden dat het straks nogmaals besproken moet worden is simpelweg omdat dit nu niet de raadsvergadering is. Als dat het geval is moeten we ons afvragen wat het nut is van de commissievergaderingen. We gaan volgende keer gewoon weer allemaal hetzelfde zeggen. Dan had ik net zo goed thuis kunnen blijven.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button