Den Helder

Bestuursvoorzitter Scholen aan Zee haalt uit naar lokale politiek

Advertentie:

Den Helder – Nog geen week nadat Reinier de Voogd liet weten afscheid te nemen van Scholen aan Zee, is de bestuursvoorzitter in persoonlijke appjes aan raads- en collegeleden flink tekeer gegaan. De Raad van Toezicht van de onderwijsorganisatie betreurt zijn actie, maar ziet geen reden voor verdere maatregelen.

Na 5,5 jaar actief te zijn geweest bij Scholen aan Zee meldde De Voogd vorige week dat hij per 1 november zijn functie neerlegt. In de nacht van zondag op maandag bestookte hij enkele lokale politici met niet mis te verstane woorden. Hij spreekt daarin over een ‘schofterig coalitieakkoord’, vraagt ‘wat maakt jullie toch tot zulke onbetrouwbare smeerlappen’ en haalt her en der persoonlijk uit naar politici. Hij noemt ze bijvoorbeeld “smeerlappen van de mensheid die overboord gezet moeten worden.”

Teleurgesteld
Ook in een toespraak voor het personeel van Scholen aan Zee liet De Voogd maandag weten zeer teleurgesteld te zijn in de politiek. De oorzaak: de passage in het coalitieakkoord waaruit duidelijk wordt dat de gemeente afziet van de verhuizing van de onderwijsgebouwen naar de Spoorweghaven, een verhuizing waar vooral De Voogd groot voorstander van was. Het zou mee hebben gespeeld in het besluit zijn functie neer te leggen, al wordt dat door hem ontkend. “Ik ben al in april begonnen met het zoeken naar een nieuwe baan, toen was van een coalitieakkoord nog lang geen sprake.”

Meerdere raads- en collegeleden laten weten de appjes van De Voogd ver over de schreef te vinden. Hoewel een dag later een appje volgde met iets van een uitleg (‘Ik weet dat dit hele harde woorden zijn’, ‘bewust persoonlijk en niet openbaar’), vinden de ontvangers het vooral jammer dat er geen excuses volgden. Daartegenover staat dat geen van de ontvangers tot nu toe persoonlijk contact heeft opgenomen met De Voogd.

Niet diplomatiek
De onderwijsbestuurder zelf weet dat hij wellicht even ‘naast de pot heeft gepiest’, maar benadrukt dat hij de politici privé heeft aangesproken. “Dat wil ik ook zo houden. Ja, het zijn hele harde woorden en zeker niet diplomatiek, maar ze komen uit een zeer gekwetst hart. Ik moest het effe kwijt, maar zeker niet in de openbaarheid, misschien had ik even tot tien moeten tellen.”

Hij stelt verder zich altijd keurig te hebben opgesteld, ook richting de politiek. Vorige week gaf hij nog een interview (zowel live op radio als voor de website) aan Regio Noordkop over zijn vertrek als bestuursvoorzitter. “Ook daarin heb ik niets vervelends gezegd en nu ben ik persoonlijk even uit de bocht gevlogen. Het kan een keer gebeuren, maar ik ga graag met ze in gesprek om mijn kant van het verhaal nader toe te lichten en om indien nodig excuses aan te bieden”, aldus De Voogd.

Privé-berichten
De Raad van Toezicht van Scholen aan Zee laat bij monde van voorzitter Wiltrude Turnhout-van den Bosch weten op de hoogte te zijn van de uitlatingen en dat hij op zijn actie is aangesproken. “Als RvT hebben we dit geverifieerd en het blijkt te gaan om privé-berichten die de heer De Voogd op een nachtelijk tijdstip en op persoonlijke titel heeft verstuurd. De Raad van Toezicht van Scholen aan Zee neemt met kracht afstand van de berichten en uitingen van de heer De Voogd en betreurt zijn actie ten zeerste.”

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

1 reactie

  1. “smeerlappen van de mensheid die overboord gezet moeten worden.”

    Jammer dat dhr De Voogd weg gaat. Lijkt me wel een eerlijke vent.

Wellicht ook interessant

Back to top button