Den HelderPolitiekSport

Stadsvernieuwer Edzo Bindels pleit voor verhuizing FC Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Er is ruimte in het stadsdeel Nieuw Den Helder en die ruimte mag best gebruikt worden voor woningbouw. Dat zei Edzo Bindels van stedelijk ontwerpbureau West 8 woensdagavond tijdens een bewonersbijeenkomst in het Wijkhuis. Het bedrijf van Bindels verzorgt voor de gemeente Den Helder de omgevingsvisie voor de wijk en is al sinds 2006 betrokken bij de vernieuwing van het stadshart. In de toekomst moet Nieuw Den Helder volgens Bindels beter aangesloten zijn bij de omringende natuurgebieden. Sportcomplex De Streepjesberg staat dit in de weg.

De visie van Bindels voor Nieuw Den Helder is slechts dat: Een visie. Dat benadrukte de geboren Rotterdammer aan het begin van de bewonersbijeenkomst. “Het is geen plan, dat is pas wanneer je ook de centen en de haalbaarheid rond hebt. Deze visie is een wens en tegelijkertijd een stip op de horizon.” Toch wijst de geschiedenis uit dat de visies van Bindels met enige regelmaat verwerkt worden in de leefomgeving van de Helderse bevolking. Zo is hij al sinds 2006 actief in Den Helder en stond hij onder andere aan het roer bij de ontwikkeling van het gehele stadshart, Willemsoord en het nieuwe stadhuis, de Dijkzone, bibliotheek School 7 en kunstwerk de Bolder, maar in totaal bij nog veel meer projecten. In verschillende publicaties wordt hij de stadsarchitect van Den Helder genoemd.

Het was dan ook niet verrassend dat de aanwezige inwoners met enige schrik reageerden op de visie van Bindels over Sportcomplex De Streepjesberg, de thuishaven van FC Den Helder. Volgens Bindels moet Nieuw Den Helder in de toekomst meer de verbinding aangaan met de omliggende natuur en het landschap. Die is volgens hem uniek, al beseffen de inwoners zich dat niet altijd. Het sportcomplex, dat tegen de duinen aan gepositioneerd is, staat die verbinding volgens hem in de weg: “De wijze waarop de voetbalvelden nu als het ware in de woonwijk liggen is te extensief. Daarnaast ontstaat er letterlijk een afstand tussen de wijk en het prachtige duingebied.” Het voorstel van Bindels: Breng de duinen meer de wijk in en leg op een klein deel een tiental vrijstaande villa’s van “misschien wel een miljoen per stuk” aan.

Jan Verfailleweg staat in de weg
Zo kan Nieuw Den Helder iets van de allure van Huisduinen krijgen. Op andere plekken in de wijk moet ook veel gebouwd worden. De woningbouwopgave is groot en in Nieuw Den Helder is ruimte, zo oordeelt Bindels. Inbreien is dan de beste optie: “In een stad als Almere kun je zien hoe er, doordat er voor elke stukje groen in een wijk gevochten wordt, steeds maar weer nieuwe wijken moeten worden aangelegd. Het is beter om te verdichten en soms wat groen op te offeren.” Daarbij is het wel noodzakelijk dat er goed nagedacht wordt over de wijze waarop de wijk aan elkaar verbonden is.

Het thema van verbinden komt in de nieuwe omgevingsvisie veelvuldig terug. Ook binnen de wijk zelf heeft West 8 gekeken naar het creëren van een eenheid. De ‘gesegregeerde’ indeling is nog steeds het resultaat van de wijze waarop de wijk ooit tot stand is gekomen: Als vestigingsplek voor marinemensen. “Het was zelfs zo dat je per rang een eigen wijkje had”, zei Bindels. Het grootste obstakel voor verbinding lijkt de Jan Verfailleweg, die moet sterk hervormd worden: “De wijk eindigt nu gevoelsmatig bij de Jan Verfailleweg. Je rijdt daar als het ware langs de wijk terwijl je eigenlijk door de wijk zou moeten rijden.” Bindels presenteerde in zijn visie een plaatje van de weg waar de focus verlegd is naar fietsverkeer. Daarnaast zou hij op de plekken waar voorheen flats stonden vooral ruim opgezette laagbouw willen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

6 reacties

  1. Zal wel opgedoekt worden, ruimte moet beter benut volgens stadsvernieler Edzo ….

   1. vast wel wat statushouders en alleen reizigers voorradig om de villa’s te vullen

    1. dan koopt Carlo de villä’s weer snel op …… onder het motto “not in my backyard”

 1. Ik pleit voor verhuizing van Edzo Bindels! Het wordt tijd dat er in Den Helder eens minder achter project ontwikkelaars wordt aangehuppeld maar gedaan wordt wat de bewoners willen!

 2. Natuurlijk een paar villa’s van een miljoen of meer.Dus de gewone man raakt zijn voetbalclub kwijt en de rijken krijgen er weer een villa wijk bij . Edzo Bindels is waarschijnlijk een volgeling van Mark R ?

Wellicht ook interessant

Back to top button